A3 Haber

Adalar’da faytonlara at koşturmak üç ay durduruldu: İki taraf da memnun değil!

Adalar’da faytonlara at koşturmak üç ay durduruldu: İki taraf da memnun değil!

Adalar’da faytonlara at koşturmak üç ay durduruldu: İki taraf da memnun değil!
Aralık 20
15:53 2019

İstanbul Büyükada’da Ruam hastalığı belirlenen 81 atın itlaf edilmesi üzerine başlayan Adalar’daki fayton tartışmasına İstanbul Valiliği de katıldı. Faytonlara at koşma üç ay durdurulurken, hayvanseverlerin İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde faytonların yasaklanmasını isteyen çadırlı eylemleri sürüyor. Adalar’daki faytoncular da ekmek kapılarının kapanmamasını talep ediyor.

İstanbul Büyükada’da Ruam hastalığı tespit edilen 81 atın itlaf edilerek ormanlık alana gömülmesi sonrası İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Adalar’da 3 ay süre boyunca faytonlara at koşulmasının durdurulduğunu açıkladı.

İBB önündeki protesto sürüyor

Adalar’daki at itlafını protesto ederek faytonların yasaklanmasını isteyen bir grup hayvanseverin İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) önünde başlattığı eylem devam ediyor. Hayvanseverler, dün öğle saatlerinde Saraçhane’deki İBB binası önünde toplanmıştı. İBB önüne çadır kuran eylemciler akşam saatlerinde belediye binasının karşısındaki parkta eylemlerine devam etti.

Hayvan aktivistlerinin sözcüsü Zülal Kalkandelen, faytonlar kaldırılana kadar eylemlerine devam edeceklerini söyledi. Ümidini korumak istediğini söyleyen Kalkandelen, “Yıllardır devam eden vahşet söz konusu. Sürdürülebilir olmadığı açık. 81 atın bu şekilde vahşice sömürülmesi kabul edilecek durum değil. Bunun üstü kapatılamaz” diye konuştu.

“Eylemler artarak devam edecek”

Valilik tarafından alınan kararı da değerlendiren Kalkandelen, “Bizim istediğimiz orada elbette soruşturma yapılsın, sorumlular kimse cezalar verilsin. Hem insan hem hayvan hem çevre sıkıntıları var. Aktivistler olarak yıllardır dile getirdiğimiz konu hayvanlara bu şeklide köle gibi davranılması. Bunu kabul etmiyoruz. Hiçbir şekilde bunun sayısının azaltılması, sembolik hale getirilmesi gibi savunmaları reddediyoruz. Bu bizim açımızdan çözümsüzlük demektir ve eylemler artarak devam edecek” diye konuştu.

Hayvanseverlerin İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile görüşme yapması bekleniyor.

“300 ailenin gelir kapısını kapatmayın”

Faytoncular Odası Başkanı Hıdır Ünal ise, tebligatın ellerine ulaşması durumunda bir karar alacaklarını söyledi. Ünal, “En az 300 ailenin gelir kapısını kapatmak demektir. Kış günü bunları açlığa mahkum etmektir. Doğru bir karar değil. Biraz önce duydum. 1500 kişiyi açlığa mahkum etmektir. Olacağı bu. Henüz tebligat gelmedi. Tebligat gelince biz de bakacağız. Hukukçularımızla görüşüp, ne yapabiliriz buna karar vereceğiz” diye konuştu.

Ruam hastalığı nasıl yayıldı?” sorusuna da yanıt veren Hıdır Ünal, “Nasıl bulaştığını ben bilmiyorum. Ben veteriner hekim değilim. Hayvanlardan birbirine geçtiğini biliyorum. Sadece 81 at öldü diye, öldürüldü diye bu kararı almak doğru değil. Geçen sene yılbaşında bizim ahırlarımız yandı, hayvanlar yandı. Arada bir yıl geçti. Bu bir yıl içinde ilgililer neden hiçbir şey yapmadılar?” diye konuştu.

Bize izin versinler her faytoncu kendi ahırını kendi yapar” diyen Hıdır Ünal, şöyle konuştu: “Elektriği, alt yapısı olur biz bunları yapmaya hazırız. Hiçbir katkı sunmayacaksınız, aileleri açlığa mahkum edeceksiniz, yasak asla doğru bir karar değil. Karantina zaten vardı. Şimdi karantina güncellendi. Giriş ve çıkışlar yasak. O konuda insanlar da tedirgin olmasınlar. Teoride bu bir bulaşıcı hastalıktır, insana geçiyor diye söyleniyor ama pratikte bunun örneği yoktur. Adaya gelip gitmek isteyenler bu konuda tedirgin olmasınlar.

“Açlık grevine gideceğiz”

Fayton sahibi Veysi Polat, “Evime ekmek götüreceğim. Çocuğuma okul harçlığı vereceğim, veremiyorum. Çalışacağım ki götüreceğim. Çalışmadığımız zaman ne öğrencimizi okutabileceğiz ne evimize ekmek götürebiliriz. Açlık grevine gideceğiz, yapacağımız başka bir şey yok. Çocuklarımızı getireceğiz açlık grevine gideceğiz” şeklinde konuştu.

Büyükada’da faytonculuk yapan Mehmet Nuri Şahin ise, “Valilik üç ay giriş ve çıkışları yasak ediyorsa, bir yerde karantina varsa ben kırk senedir bu işin içindeyim. Dört çocuk büyüttüm ve okutuyorum. Valilik karar vermişse buraya o zaman hiçbir canlı varlık giremez” dedi. (DHA)

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER