A3 Haber

2020 bütçesi TBMM’den geçti: Erdoğan, mazereti olmamasına rağmen katılmadı

2020 bütçesi TBMM’den geçti: Erdoğan, mazereti olmamasına rağmen katılmadı

2020 bütçesi TBMM’den geçti: Erdoğan, mazereti olmamasına rağmen katılmadı
Aralık 21
01:12 2019

TBMM Genel Kurulu’nda 2020 yılı bütçesi AKP ve MHP’nin oylarıyla kabul edildi. 488 milletvekilinin katıldığı oylamada 159 ret oyu çıktı.

Cumhurbaşkanlığı tarafından, 17 Ekim’de TBMM Başkanlığı’na sunulan 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki müzakerelerinin ardından TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri de sona erdi.

Cumhurbaşkanlığı tarafından 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında toplanan Genel Kurul’daki oylamaya 488 milletvekilinin katıldı. Bütçe 329 oyla kabul edilirken 159 milletvekili ret oyu kulandı.

Genel Kurul’da 2018 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi de yapılan oylama sonucu kabul edildi.

İYİ Parti’den sert eleştiri

İYİ Parti adına Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu bütçeyi eleştirirken Erdoğan’a sert açıklamalarda bulundu.

Dervişoğlu, bütçeyi eleştirerek, “Bu bütçe, iktidarın yani hükumetin bütçesidir. Bu bütçe de vatandaş yoktur. Bu bütçede emekli, dul, yetim, işçi, köylü, çiftçi, esnaf, tüccar, sanayici yoktur, atanamayan öğretmenler, emeklilikte saraya takılanlar, iş arayıp da bulamayanlar yoktur. Bu bütçe, maaşların nasıl ödeneceğine, sosyal yardımların nasıl karşılanacağına, faizlerin ne şekilde kapatılacağına, müteahhitlerin beklentilerine nasıl cevap verileceğine göre kurgulanmıştır. Kısaca, vizyondan mahrum, misyonunu belirleyememiş, hedeflerini ortaya koyamamış bir bütçeyle karşı karşıyayız” dedi.

“Cumhurbaşkanı’nın meclise ihtiyacı yoktur”

Dervişoğlu, gelir toplamı 956 milyar 600 milyonluk bütçede, yatırımlara ayrılan payın sadece 64 milyar lira olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“2019 bütçe teklifinde öngörülen bütçe açığı 80 milyar olarak belirlenmiş, 139 milyar olarak gerçekleşmiştir. Merkez Bankası ihtiyat akçesini, imar affından gelen meblağı ve bedelli askerlikten kaynaklanan katkıları buna eklerseniz bütçe açığının 180 milyarın üzerinde olduğunu tespit edersiniz. Şimdi, 2020 bütçe teklifinde 139 milyar liralık bir açık öngörüyorsunuz. Sayın Cumhurbaşkanı, görüşmeler başladığından beri herhangi bir mazereti olmamasına rağmen Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki görüşmelere katılım göstermemişlerdir. Bütçeyi yardımcısı marifetiyle sunmuşlar ve anlaşılan odur ki, yine yardımcısı aracılığıyla savunacaklardır. Esasen, Cumhurbaşkanı’nın Meclis’e ihtiyacı yoktur, belki de gelmemekte haklıdır” açıklamalarında bulundu.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER