A3 Haber

Müftü: Piyangonun millisi olmaz haramdır, yılbaşı asimilasyondur

Müftü: Piyangonun millisi olmaz haramdır, yılbaşı asimilasyondur

Müftü: Piyangonun millisi olmaz haramdır, yılbaşı asimilasyondur
Aralık 24
11:14 2019

Samsun İl Müftüsü Veysel Çakı, piyango ve yılbaşı kutlamaları hakkında yaptığı açıklamada, “Piyango haramdır, yılbaşı asimilasyondur” dedi.

Samsun İl Müftüsü Veysel Çakı, piyango ve yılbaşı kutlamaları hakkında açıklamalarda bulundu. Çakı, yaptığı açıklamada piyangonun haram olduğunu, oradan elde edilen paranın helal olmadığını savundu.

Yılbaşı kutlamaları hakkında da konuşan Veysel Çakı, kutlamalardaki dine uygun olmayan davranışların doğru olmadığını belirtti.

Bir yılı sağlıklı geçiren bir Müslümanın yeni bir yıla günahlarla başlamak yerine şükretmesi gerektiğini söyleyen Müftü Çakı, “Her millet kendi kültürünü kendi milli değerlerini muhafaza etmek durumundadır. Bu bir kültür yozlaşmasıdır. Bu bir asimilasyondur. Bizim bir başka milletlere benzemeye ihtiyacımızda yoktur” diye konuştu.

“Piyango ve kumarın millisi olmaz”

Piyangonun haram olduğunu savunan Çakı, “Piyangonun veya kumarın millisi olmaz. Ben bu kelimeden de rahatsızım. Bizim mili diye bir piyangomuz söz konusu olamaz. Bu haramdır. Hangi çeşidi olursa olsun ister devlet ister şahıslar yapsın. Piyango haramdır ve asla caiz değildir. Oradan elde edilen para helal değildir. Hayır hasenat yapılmaz” dedi.

“İçki, kumar ve buna benzer yanlış davranışlar doğru değildir“

Yılbaşı kutlamalarına da değinen Müftü Çakı, “Dine uygun olmayan içki, kumar ve buna benzer yanlış davranışlar doğru değildir. Bir yılı geçirmiş sağlıkla sıhhatle kazaya uğramadan, önemli bir hastalığa düçar olmadan bir yılı sağlıkla geçirdiysek bunun karşılığı haram olan içki kumar gibi kötülükler olmamalıdır. Şükür olmalıdır. Allahü Teala Kur’an-ı Kerim’de, ‘Şükrederseniz nimetimi artırırım. Ama nankörlük yaparsanız benim azabım çok çetindir’ buyuruyor. Bir yıl sağlıklı sıhhatli çoluğuyla çocuğuyla bir yıl geçiren bir Müslümanın bunun sonucunda Rabb’ine isyan ile günahlar ile yılı bitirmemesi yeni yıla böyle günahlarla başlamaması gerekir” dedi.

“Yılbaşı bir asimilasyondur”

Yılbaşı kutlamalarının bir başka kültürün ürünü olduğunu savunan Çakı, “En hafif ifadesi ile bu kültür yozlaşmasıdır. Bizim yeterince dini bayramımız var. Milli bayramlarımız var. Bizim başkalarının ne Noel’ine ihtiyacımız var ne yılbaşı kutlamalarına ihtiyacımız var ne de çam süslemesine ihtiyacımız var. Bizim yeteri kadar milli bayramlarımız kültürel ve dini bayramlarımız vardır. Her millet kendi kültürünü kendi milli değerlerini muhafaza etmek durumundadır. Bu bir kültür yozlaşmasıdır. Bu bir asimilasyondur. Bizim bir başka milletlere benzemeye ihtiyacımız da yoktur” diye konuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER