A3 Haber

O tarih yaklaşıyor: Yaklaşık 5 milyon yurttaş sağlık hizmeti alamayacak!

O tarih yaklaşıyor: Yaklaşık 5 milyon yurttaş sağlık hizmeti alamayacak!

O tarih yaklaşıyor: Yaklaşık 5 milyon yurttaş sağlık hizmeti alamayacak!
Aralık 24
11:07 2019

Sosyal güvencesi olmayan, işsiz ya da primlerini zamanında ödeyemeyip borçlu duruma düşen vatandaşların sağlık hizmetlerinden faydalanması için verilen süre 31 Aralık 2019’a kadar uzatılmıştı. Bu sürenin dolmasına bir hafta kaldı. Primini ödeyemeyen vatandaş sayısının yaklaşık 5 milyon kişi olduğu tahmin ediliyor. TBMM’de bu durumu düzeltmek için verilmiş bir yasa tasarısı da bulunmuyor.

A3 Haber Merkezi | İzmir Tabip Odası üyesi Dr. Ergün Demir ve İstanbul Tabip Odası yönetim kurulu üyesi Dr. Güray Kılıç, prim borcunu ödeyemeyen milyonlarca yurttaşın 1 Ocak’tan itibaren kamusal sağlık hizmetlerinden yararlanamayacağına dikkat çekti.

İki hekim konuya dikkat çekmek için kaleme aldıkları yazıyı kişisel blogta yayımladı. Prim borçlarını ödeyemeyen yaklaşık 5 milyon vatandaşın, kamusa sağlık hizmetlerinden yararlanabilecekleri süre 31 Aralık 2019’da doluyor. Bu tarihten sonra prim borcunu ödeyemeyen vatandaşlar, Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler ile üniversitelerin kamusal sağlık kurumlarından yararlanamayacaklar. Üstelik, bu durumdaki vatandaşlar için TBMM gündemine alınmış bir yasa tasarısı da bulunmuyor.

Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç imzasıyla yayımlanan yazı şöyle:

AKP, Genel Sağlık Sigortası prim borcunu ödeyemeyen milyonlarca vatandaş için nasıl bir adım atmayı planlamaktadır?

Prim borçlarını ödemeyen Bağ-Kur ve GSS’li vatandaşlara Sağlık Bakanlığı hastaneleri ile kamu üniversite hastanelerinde sağlık hizmetlerinden faydalanması için verilen süre 31 Aralık 2019 tarihinde sona ermektedir.

Herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan, çalışmayan, primlerini zamanında ödeyemeyip borçlu duruma düşen vatandaşların, seçimler nedeniyle, sağlık hizmetlerinden faydalanması için verilen süre 31 Aralık 2019 tarihine kadar uzatılmış idi. Kısa bir süre sonra Bağ-Kur ve GSS prim borcu olanlar ve onların bakmakla yükümlü oldukları kişilerin Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler ile kamu üniversite hastanelerinde sağlık hizmeti alma hakkı sona ermektedir. TBMM’de bu durum düzeltmek için verilmiş bir Kanun tasarısı hali hazırda gözükmemektedir.

Hani vatandaş zenginleşmişti!

Yoksulluk ve işsizlik nedeniyle, milyonlarca vatandaş GSS prim borçlarının yeniden yapılandırılarak faizlerinin silinmesine, 12-18 ay taksitlendirilmesine ve iki yıl içinde üç kez ertelenmesine rağmen GSS prim borçlarını ödeyememektedir.

“Kriz yok, işsizlik azalmakta herkes mutlu mesut yaşamaktadır” diyen iktidar sahipleri, milyonlarca yurttaşın genel sağlık sigortası primlerini neden ödeyemediklerini kamuoyuna açıklamak durumundadırlar.

Vatandaşların sağlık hizmeti alabilmesi için;

  • Vatandaşların Genel Sağlık Sigortası kapsamında sağlık hizmeti alabilmesi için GSS primini yatırması zorunludur ve sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihte prim ve prime ilişkin hiç bir borcunun bulunmaması şarttır.
  • Herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan, çalışmayan, SGK’dan gelir ve aylık almayan, 18 yaşını doldurmuş ve öğrenci olmayan, aylık geliri asgari ücretin 1/3’ünden fazla olan vatandaşlar aylık 76.75 TL Genel Sağlık Sigortası primlerini kendileri ödemektedirler.
  • Aylık geliri asgari ücretin 1/3’ünden az olan vatandaşların ise Genel Sağlık Sigortası primi devlet tarafından ödenmektedir.

Sorun çözülmez ise yaklaşık 5 milyon vatandaş sağlık hizmetlerinden faydalanamayacak

Primlerini zamanında ödeyemeyip borçlu duruma düşen Bağ-Kur ve Genel Sağlık Sigortalılar ile onların bakmakla yükümlü oldukları kişiler, herhangi bir düzenleme yapılmaz ise 01 Ocak 2020’den itibaren Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler ile kamu üniversite hastanelerinde sağlık hizmetlerinden faydalanamayacaklardır. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Dr. Mehmet Selim Bağlı’nın 28 Mart 2018 tarihli basına yansıyan “borcun üstü çiziliyor” açıklaması ile prim borcunu ödeyemeyenlerin sayısının 6.4 milyon kişi olduğu bildirilmişti. 2020 yılı bütçe sunumunda 1.2 milyon kişinin yapılandırma için başvuru yaptığı belirtilmiştir. Primini ödeyemeyen Bağ-Kur ve GSS’lilerin sayısının yaklaşık 5 milyon kişi olduğu tahmin edilmektedir.

Yapılması gereken nedir?

Herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan, çalışmayan ve GSS prim borcunu ödeyemediği için sağlık hizmeti alamayan tüm yurttaşlara, süre ertelenmesi yaparak değil, ülkemize gelen ve geçici kimlik çıkarılan misafirlere uygulandığı gibi koşulsuz ve ücretsiz sağlık hizmetini sosyal devletin görevi olarak sunmaktır.

İktidar yetkililerinin ifade ettiği gibi sosyoekonomik düzey ve refah değil; aksine insani koşullarda yaşamı sürdürebilmek için yeterli gelire sahip olamama durumu, yani yoksulluk ve işsizlik giderek artmakta ve vatandaşın ocağında aş yerine yoksulluk kaynamaktadır.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER