A3 Haber

Kredi Yurtlar Kurumu’nun zararı Sayıştay raporunda ortaya çıktı

Kredi Yurtlar Kurumu’nun zararı Sayıştay raporunda ortaya çıktı

Kredi Yurtlar Kurumu’nun zararı Sayıştay raporunda ortaya çıktı
Aralık 24
12:27 2019

Sayıştay raporunda geçici süreyle kiralanan yurtlar hakkında çarpıcı tespitler yer aldı. Rapora göre kiralanan yurt binalarında yangın merdiveni ve yangın ihbar sistemi olup olmadığı bina kiralandıktan sonra denetlenmiyor. Yine rapor doğrultusunda Kredi Yurtlar Kurumu’nun 15 yıldır kiralanan binalardaki toplam zararı 373 milyon 365 bin lira oldu.

Türkiye’de özel ve kamuya ait öğrenci yurtları sık sık güvenlik sorunları ve yangın olayları ile gündeme gelirken, Sayıştay Raporu’nda konuya ilişkin hükümet ve ilgili bakanlıklara uyarı niteliğinde, ibretlik tespitlerde bulunuldu. Rapora göre; kısa süreli kiralanan öğrenci yurtlarında binaların yürürlükte bulunan Deprem Yönetmeliğine uygunluğu denetlenmiyor.

Raporda, öğrenci yurtlarının müstakil girişi bulunması ve bu binalarda yangın merdiveni ve yangın ihbar sistemi bulunmasının yönetmelik gereği şart olduğuna vurgu yapılırken, yurt binalarında kullanım amacına uygun kalorifer veya klima, sıcak su, elektrik vb. altyapı tesisatının faal olup olmadığının da denetlenmesi gerektiği belirtiliyor.

Taahütler yerine getirilmiyor

Sayıştay Raporu’nda, kısa süreli kiralanan yurt binalarında teslim alınmadan önce taahhüt edilmesine rağmen, bina teslimi sırasında bu taahhütlerin yerine getirilip getirilmediğinin kontrol edilmediğinin altı çiziliyor.

Bakanlık hatayı kabul etti

Kurum tarafından yurt olarak kiralanacak binalarda Taşınmaz Talimatına uygun olarak kiralama öncesi tespit edilen eksikliklerin giderildiğinin de tutanak altına alınması gerektiği belirtilirken, Bakanlık tarafından Sayıştay’a verilen cevap dikkat çekiyor.

Öğrenci yurtlarının emanet edildiği Gençlik ve Spor Bakanlığı yetkileleri tarafından Sayıştay’ın tespitleri kabul edilirken, “Bakanlığımız ve hizmet birimleri yeniden tanımlanmış olup yukarıda açıklanan konu ile ilgili İl Müdürlüklerine yeniden talimat verilecektir.” denilmekle yetiniliyor.

Kira bedelleri sözleşmeye aykırı şekilde arttırıldı

Sayıştay’ın hazırladığı Gençlik ve Spor Bakanlığı Raporu’nda, özel şahıs ve firmalardan kiralanan yurtlarda, kira sözleşmesi dışına çıkılarak ve çeşitli maliyetler gerekçe gösterilip aylık kira bedellerinin sözleşmeye aykırı biçimde artırıldığı da vurgulandı.

Devlet 373 milyon lira zarara uğratıldı

Bugüne kadar 39 yurtta aynı durumun yaşandığını belirten Sayıştay, 39 yurtta devletin yaklaşık 25 milyon lira zarara uğratıldığını bildirdi. Raporda, 15 yıldır kiralanan yurt binalarındaki toplam zarar ise 373 milyon 365 bin lira olarak açıklandı.

Eğitim Sen: Denetim mekanizmalarının işlerliğine son verildi

Konuya ilişkin açıklama yapan, Eğitim-Sen Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, devlet kademelerinde denetim mekanizmalarının işlerliğine son verildiğini öne sürdü. Eğitim-Sen Başkanı, “Her geçen yıl devletin Anayasa’ da da belirtilmiş temel görevi olan kamusal eğitim sorumluluğunu terk ettiğine ve kamu kurumlarında da liyakata dayalı görevlendirmenin sonlandırılması ve başta milli eğitim müfettişlerine yönelik mahkeme kararlarını da yok sayan uygulamalarla denetleme mekanizmalarının işlerliğine son verilmesi sonucunda kamu kaynaklarının kamu yararına kullanılmadığına tanıklık ediyoruz” dedi. (ANKA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER