A3 Haber

İran’da protesto çağrılarının ardından internete kısıtlama getirildi

İran’da protesto çağrılarının ardından internete kısıtlama getirildi

İran’da protesto çağrılarının ardından internete kısıtlama getirildi
Aralık 25
21:47 2019

İran’da benzin zammına karşı protestoların yeniden başlatılması yönünde çağrılar yapılırken bazı kentlerde internet erişimine kısıtlama getirildi.

İranlı İşçiler Haber Ajansı’na (ILNA) göre, bazı eyaletlerde internet bağlantısı sınırlandırıldı. Rejim muhalifleri tarafından son günlerde sosyal medyada “5 Dey” (26 Aralık) etiketiyle, benzin zammı protestolarının 40’ıncı günü münasebetiyle ülke genelinde gösteri çağrıları yapılıyordu.

“Teknik çalışma”

Bu yöndeki çağrılar sürerken Tahran’da bazı operatörlerin kullanıcılarına yarın günün belli saatlerinde “teknik çalışma” gerekçesiyle internet bağlantısında kesintiye gidileceğini duyurması dikkati çekti.
Siber güvenlik ve internet gözetleme platformu NetBlocks.org da İran’ın bazı bölgelerinde Çarşamba sabahından itibaren internet aktivitesinde azalma olduğun onayladı.

Tahran yönetimi güvenlik gerekçesiyle törenlere izin vermiyor

İnternetin kesilmesi protestocuların destek toplamak ve katılım oranının yüksekliğini güvenilir bir şekilde göstermek için sosyal medyada paylaşım yapmalarını zorlaştırıyor.
Bu arada geçen ay yaşanan olaylarda hayatını kaybeden kişilerden bazılarının aileleri de yarın anma töreni düzenleyeceklerini duyuruyor. Ancak Tahran yönetiminin güvenlik gerekçesiyle bu tür törenlere izin vermediği biliniyor.

Benzin zammı gösterileri

ABD yaptırımlarının da etkisiyle ekonomik açıdan zor dönemden geçen İran halkı, 15 Kasım’da Yargı Erki Başkanı, Meclis Başkanı ve Cumhurbaşkanından oluşan Ekonomi Koordinasyon Yüksek Konseyinin kararıyla benzin fiyatının 1000 tümenden 3 bin tümene yükseltilmesinin ardından protestolara başlamıştı.

Gösterilerdeki ölü ve yaralı sayısı hakkında İran makamlarınca resmi açıklama yapılmazken, Uluslararası Af Örgütü en az 304 kişinin öldüğünü belirtmişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER