A3 Haber

2020 yılında asgari ücret ne kadar?

2020 yılında asgari ücret ne kadar?

2020 yılında asgari ücret ne kadar?
Aralık 26
17:12 2019

Asgari Ücret Komisyonu son toplantısını bugün yaptı. 2020 yılı için asgari ücret açıklandı. Asgari ücret brüt 2943 lira, net 2324,70 lira olarak belirlendi.

A3 Haber Merkezi | Toplantılarının ilkini 2 Aralık’ta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında, ikincisini 10 Aralık’ta Türk-İş’te, üçüncüsünü 17 Aralık’ta Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunda (TİSK) yapan komisyon, dördüncü toplantı için bugün yine Bakanlık’ta toplantı.

Asgari ücret konusunda son aşamaya gelindi. 7 milyona yakın emekçiyi ve ailelerini ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinin sonuncusu bugün yapıldı.

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK yaptıkları ortak açıklamada “Asgari ücret 2 bin 578 liranın altında olmamalı” demişti. DİSK ayrıca asgari ücretin 3 bin 200 lira olması gerektiğini savunmuştu.

2020 yılında asgari ücret ne kadar?

Çalışma Bakanı Selçuk, 2020 yılında asgari ücretin ne kadar olacağını açıkladı.

Selçuk’un açıklamasına göre yeni asgari ücret olarak belirlendi.

Asgari ücret brüt 2943 lira, net 2324,70 lira oldu. Asgari ücret oy birliğiyle değil, oy çokluğuyla belirlenmiş oldu.

Türk-İş: İşçi kesimi olarak kabul edemeyiz

Türk-İş tarafından yapılan açıklamada “Alım gücünün en fazla düştüğü dönemi yaşıyoruz” denilirken, söz konusu rakamın işçilere “10 gün bile yetemeyeceği” ifade edildi.

Türk-İş açıklamasında karara katılınmadığı ve en az 2 bin 578 lira asgari ücrette ısrarcı olunduğu söylendi.

Karara muhalefet eden Türk-İş toplantıdan ayrıldı.

Ne olmuştu?

Asgari ücret zammı için komisyon daha önce üç kez toplanmıştı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığındaki ilk toplantıda, Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, tarafların bakış açısını dikkate alarak ortak bir noktada buluşmak istediklerini belirterek, “Komisyonda tıpkı geçtiğimiz yıl olduğu gibi asgari ücretin tüm tarafların uzlaşısı ile tespit edilmesini canıgönülden diliyorum” demişti.

Türk-İş’in ev sahipliğindeki ikinci toplantıda Hazine ve Maliye ile Ticaret Bakanlıkları ve TÜİK temsilcileri, ekonomik veri ve raporları sunmuştu.

TİSK’te yapılan üçüncü toplantıda, TÜİK temsilcisi bir işçinin aylık gıda harcama tutarını komisyona sunmuştu. Söz konusu tutar, ağır statüdeki işlerde 2 bin 331 lira, orta statüdeki işlerde 2 bin 86 lira 80 kuruş, hafif statüdeki işlerde bin 940 lira 70 kuruş olarak açıklanmıştı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER