A3 Haber

Asgari ücret bugün belli oluyor…

Asgari ücret bugün belli oluyor…

Asgari ücret bugün belli oluyor…
Aralık 26
10:34 2019

Asgari Ücret Komisyonu son toplantısını bugün yapıyor. Milyonlarca asgari ücretli, çıkacak sonucu merakla bekliyor.

A3 Haber Merkezi | Toplantılarının ilkini 2 Aralık’ta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında, ikincisini 10 Aralık’ta Türk-İş’te, üçüncüsünü 17 Aralık’ta Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunda (TİSK) yapan komisyon, dördüncü toplantı için bugün yine Bakanlık’ta toplanacak.

Asgari ücret konusunda son aşamaya gelindi. 7 milyona yakın emekçiyi ve ailelerini ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinin sonuncusu bugün yapılacak.

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK yaptıkları ortak açıklamada “Asgari ücret 2 bin 578 liranın altında olmamalı” demişti. DİSK ayrıca asgari ücretin 3 bin 200 lira olması gerektiğini savunmuştu.

Toplantı saat 14.00’te

Asgari ücret toplantısı bugün saat 14.00’te başlayacak. Görüşmenin ardından 2020 yılında uygulanacak asgari ücret belli olacak ve açıklanacak.

Kulislere göre asgari ücret 2 bin 250 ile 2 bin 300 TL arası

Ankara kulislerine yansıyan bilgilere yarın açıklanacak 2020 asgari ücreti, 2 bin 250 ile 2 bin 300 TL arasında olacak. Türk-İş’in önerilen rakama şerh koyacağı bilgisini de içeren kulislere göre, bakanlık ile TİSK heyeti oyları ile önerinin kabul edileceği ve 2020 asgari ücret rakamının açıklanacağı belirtiliyor.

İşçi sendikalarının tepkisini toplayacak düşük asgari ücret miktarı açıklanmasının ardından, kamuoyu tepkisinin ölçüleceği ve bir kaç gün sonra da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak bir ‘jest’ ile 2 bin 400 TL civarına çekileceği de kulislere yansıyan bilgiler arasında.

Ne olmuştu?

Asgari ücret zammı için komisyon daha önce üç kez toplanmıştı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığındaki ilk toplantıda, Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, tarafların bakış açısını dikkate alarak ortak bir noktada buluşmak istediklerini belirterek, “Komisyonda tıpkı geçtiğimiz yıl olduğu gibi asgari ücretin tüm tarafların uzlaşısı ile tespit edilmesini canıgönülden diliyorum” demişti.

Türk-İş’in ev sahipliğindeki ikinci toplantıda Hazine ve Maliye ile Ticaret Bakanlıkları ve TÜİK temsilcileri, ekonomik veri ve raporları sunmuştu.

TİSK’te yapılan üçüncü toplantıda, TÜİK temsilcisi bir işçinin aylık gıda harcama tutarını komisyona sunmuştu. Söz konusu tutar, ağır statüdeki işlerde 2 bin 331 lira, orta statüdeki işlerde 2 bin 86 lira 80 kuruş, hafif statüdeki işlerde bin 940 lira 70 kuruş olarak açıklanmıştı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER