A3 Haber

Aşı savunucusu site ‘aşı sansürcüsü’ oldu: Oda TV neden makas değiştirdi?

Aşı savunucusu site ‘aşı sansürcüsü’ oldu: Oda TV neden makas değiştirdi?

Aşı savunucusu site ‘aşı sansürcüsü’ oldu: Oda TV neden makas değiştirdi?
Aralık 27
15:44 2019

Geçmiş yıllarda aşıları savunan ve aşı karşıtlarının yarattığı sorunları anlatan Oda TV, imtiyaz sahibi Soner Yalçın’ın aşı karşıtı komplo teorileri içeren kitaplar yazmaya başlamasıyla birlikte aşı karşıtı oldu.

A3 Haber Merkezi | Oda TV’nin geçmiş haberlerine bakıldığında sitede aşıları savunan pek çok yazının yer aldığı görülüyor.

“Uzmanlık alanı olmayan hiç kimsenin ‘aşı olmayın’ deme hakkı yok” diyen Oda TV, doktorlar ve uzmanlardan aldığı görüşlerle aşıları savunurken, bu durum son dönemde değişti.

Soner Yalçın’ın aşı karşıtı kitaplar yazmaya başlamasıyla birlikte, aşıların milyonlarca çocuğu kurtardığını, aşılanmadaki düşüşün eski hastalıkları geri getirerek sağlık tehdidi yaratacağını savunan Oda TV düşünce değiştirdi.

Yeni OdaTV’de aşıları savunana yer yok

Oda TV’nin imtiyaz sahibi Soner Yalçın, aşı karşıtı komplo teorileri içeren kitaplar yazmaya başladıktan sonra Oda TV “aşı karşıtı” olmakla kalmadı, aşıları savunan Prof. Dr. Cem Say’ın yazısını sansürleyerek tamamen makas değiştirmişti oldu.

Soner Yalçın’ın “lobilerin kankası” diyerek suçlamaya çalıştığı Cem Say, A3’e yaptığı açıklamada Soner Yalçın’ın aşıları savunanları sansürleyerek tartışma yaratmanın da ötesine geçtiğini ifade etti.

Eski Oda TV neleri savunuyordu?

Aşılama oranı düşerse engellenen hastalıklar yeniden görülür

Oda TV’nin geçmiş haberlerinde Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’ın, “Dünya üzerinde her yıl aşılamayla 3 milyon çocuğun hayatı kurtuluyor. Eğer bunu daha da geliştirebilirsek, daha çok çocuğu aşılayabilirsek o zaman 2 milyon çocuğu daha kurtarma şansımız var. Türkiye için bizim yaptığımız hesaplamalara göre şu anda uyguladığımız aşılama ile her yıl 14 bin 296 çocuk ölümden kurtuluyor” sözlerine yer verilirken, Ceyhan’ın şu uyarısına da yer veriliyor:

Çocuklarına aşı yaptırmak istemeyen ailelerin sayısı 2011’lerde 180 iken  giderek artış gösterdi. 2016’da 12 bine 2017’de de 23 bine çıktı. Böyle olunca da Türkiye’de aşılama oranları yüzde 98’den yüzde 96’ya düştü. Avrupa’da en yüksek aşılama yapılan ülkeydi Türkiye. Eğer aşılamayı azaltırsanız önce en bulaşıcı olanlar başlayacak sonra diğer bütün aşıyla engellediğimiz hastalıkları görmeye başlayacağız. 20 yıldır çocuk felci görmüyoruz. En çok bulaştırıcı olduğu için kızamıkla başladı bu iş. 2016 yılında 12 vaka görmüşten 2017 yılında 85 vaka görüldü. Sene başından bu tarafa 70’e yakın vaka görüldü. Bunların içerisinde aşılanmış çocuklar da var. Aşıyı yaptırmamak sadece sizin çocuğunuzu riske atmıyor. Aşılananın çocuğunu da riske atıyorsunuz. Çünkü hiçbir aşı tek başına yüzde 100 korumaz. Ancak yüksek oranda aşılarsanız yüzde 1-2 aşıya rağmen korunmayan çocuğun hastalıkta biriyle karşılaşma şansı ortadan kalkar. Siz bu oranları yüzde 90’lara düşürmeye başladığınız andan itibaren hastalarla aşıya rağmen korunmayanlar karşı karşıya geleceği için aşılananlar dahil vakaları görmeye başlayacağız.

Aşılama sağlık maliyetlerini azaltır

Bir örnek vermek gerekirse, Türkiye’de 2009 yılına kadar yılda 1500 çocuğu pnömokoka bağlı menenjit nedeniyle kaybediyorduk. Bu oran, aşılamayla çok büyük düşüş gösterdi. Bunun yanında aşılama, zatürre vakalarında ve orta kulak iltihabında da yüzde 40 azalma sağladı.

Yaptığımız maliyet-yarar analizine göre aşı giderleri ile aşı yapılmadığı durumda olacak maliyetleri karşılaştırdığımızda bir yılda 10 milyar lira tasarruf etmek mümkün. 

Aşı karşıtlığı halk sağlığı sorunudur

Oda TV’nin 2018 yılının başında haber yaptığı Bilim ve Aydınlanma Akademisi raporundaysa şöyle deniyordu:

Ülkemizde aşı karşıtlığı, akademisyenlerin de desteğini alarak yeni bir halk sağlığı sorunu olarak ortaya çıkmış durumda. 2017’de 10 binden fazla aile çocuklarını aşılatmadı. Bundan 5 yıl önce böyle bir sorun neredeyse yoktu…

Bilinçli bir biçimde aşı karşıtlığının geliştirilmesine ve örgütlü bir gericilik olarak ortaya çıkmasına olanak tanıyacak bir boşluğun yaratılması konusunda Anayasa Mahkemesi süreci başlatmış, Sağlık Bakanlığı ise desteklemiş oldu.

Bilim ve Aydınlanma Akademisi Toplum Sağlığının Geliştirilmesi ve Korunması Bilim Alanı olarak halk sağlığını tehdit eden bilim dışı yaklaşımların takipçisi olacağımızı ilan eder ve sağlık alanındaki gelişmelerle ilgili bilgilendirici faaliyetleri sürdüreceğimizi kamuoyuna bildiririz.

Oda TV’nin eski haberleri

Oda TV’nin aşıyla ilgili eski haberlerinden bazıları:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER