A3 Haber

Balıkesir’deki 11 IŞİD’li için operasyon: Türkiye’de kaç IŞİD’li var?

Balıkesir’deki 11 IŞİD’li için operasyon: Türkiye’de kaç IŞİD’li var?

Balıkesir’deki 11 IŞİD’li için operasyon: Türkiye’de kaç IŞİD’li var?
Aralık 27
11:04 2019

Balıkesir’de IŞİD’e yönelik yapılan operasyonla geçmişte IŞİD üyesi olduğu belirlenen 11 kişi için yakalama kararı çıkartıldı. Peki Türkiye’de kaç IŞİD’li var? Türkiye’deki IŞİD’lilere ne oluyor? Kaçı yurtdışına gönderiliyor?

A3 Haber Merkezi | Balıkesir’de IŞİD’e yönelik operasyonda daha önce Irak’ta örgüt içinde çeşitli görevler aldıkları belirlenen 11 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Balıkesir İl Emniyet Müdürlüğü, Terörle Mücadele Şubesi ekipleri sabah erken saatlerde il merkezinde 10, İstanbul’da 1 adrese şüphelilerin yakalanması için eş zamanlı operasyon düzenlendi.

Emniyetin ekiplerinin çalışması devam ediyor.

Türkiye’de kaç tutuklu IŞİD’li var?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kasım ayında yaptığı açıklamasında Türkiye’deki hapishanelerde 1200 IŞİD’linin olduğunu açıklamıştı.

9 Ekim’de başlatılan Barış Pınarı Harekâtı’nda ise 287 IŞİD mensubunun gözaltına alındığı duyuruldu.

Süleyman Soylu, bu kişilerin arasında kadınların ve çocukların da olduğunu belirtmişti.

Türkiye’deki IŞİD’lilere ne yapılıyor?

Türk vatandaşı olan IŞİD üyeleri, Türkiye’de tutulurken, yabancı IŞİD üyeleri vatandaşı oldukları ülkelere iade ediliyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamasına göre şimdiye kadar 7 bin 500’ün üzerinde “militan” kendi ülkelerine geri gönderildi. Ancak bu kişilerin kaçının IŞİD üyesi, kaçının diğer örgütlerin üyesi olduğu açıklanmadı.

Hollanda ve İngiltere gibi bazı Avrupa ülkeleri, kendi vatandaşları olan IŞİD’lileri ülkelerine geri almamak için vatandaşlıktan çıkartıyor.

Türkiye, Irak’ta savaşan kimi cihatçıları, yargılanmaları için Irak’a geri gönderirken, Suriye hükümetiyle teması bulunmayan Türkiye, Suriyeli cihatçıları ülke içerisinde tutuyor.

En az 750 cihatçı Suriye’deki hapishanelerden kaçtı

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki operasyonları sırasında en az 750 IŞİD üyesinin Ayn İsa kampından kaçtığı biliniyor.

Türkiye, kaçan IŞİD üyelerinden dolayı YPG’yi suçlarken, YPG Türkiye’nin operasyonunun IŞİD’le mücadelede güvenlik zafiyeti yarattığını öne sürüyor.

Kaçak durumdaki IŞİD üyelerine dair verilerse genellikle gizli tutuluyor. Ülkeler panik yaratmamak ve istihbarat bilgilerini gizli tutmak için yakalanamayan IŞİD’lilere dair bilgi vermekten kaçınıyor.

Bu sebeple Türkiye’de kaç sayıda kaçak IŞİD’li olduğu bilinemiyor.

IŞİD’lilerin aileleri Türkiye’ye iade ediliyor

Türkiye, yabancı ülke vatandaşı IŞİD’lileri ülkelerine iade ederken, IŞİD’lilerin Türk vatandaşı olan aile üyeleri de Türkiye’ye iade ediliyor.

Irak yönetimi, çok sayıda Türk vatandaşını IŞİD üyesi olmaktan yargılarken, bu kişilerin eşlerini ve çocuklarını Türkiye’ye geri gönderdi.

Yalnızca Mayıs ayında IŞİD üyelerinin 188 çocuğu Türkiye’ye gönderilirken, Türkiye’nin geri aldığı aile üyesi sayısına dair resmi bir istatistik bulunmuyor.

Uluslararası Radikalleşme Çalışmaları Merkezi’nin (ICSR) raporuna göre yalnızca 2018 yılında Suriye’de doğan “IŞİD’li çocuğu” sayısı 730.

Türkiye’ye getirilen çocuklar Ankara’da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı bir merkezde rehabilite ediliyor.

 

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER