A3 Haber

Somali’de bombalı saldırı: İkisi Türk en az 90 kişi yaşamını yitirdi

Somali’de bombalı saldırı: İkisi Türk en az 90 kişi yaşamını yitirdi

Somali’de bombalı saldırı: İkisi Türk en az 90 kişi yaşamını yitirdi
Aralık 28
11:13 2019

Somali’nin başkenti Mogadişu’da vergi kontrol noktasında bombalı araçla düzenlenen saldırıda en az 90 kişi hayatını kaybetti. Türkiye’nin Mogadişu Büyükelçisi Mehmet Yılmaz saldırıda iki Türk vatandaşının hayatını kaybettiğini, olayı araştırdıklarını söyledi. Saldırıyı El Kaide bağlantılı Eş Şebab adlı cihatçı örgüt üstlendi.

A3 Dış Haberler | Saldırı yerel saatle 08.15’te meydana geldi. Bomba yüklü bir kamyonla düzenlenen saldırıda en az 90 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Mogadişu Ambulans Servis Hizmetleri’nden yapılan açıklamada en az 90 kişinin öldüğü, en az 50 kişinin de yaralı olarak hastanelere kaldırıldığı belirtildi.

73 kişinin cesedine ulaşıldı

İlk açıklamalara göre en az 90 kişinin öldüğü patlamada, 73 kişinin cesedine ulaşıldı. Ölü sayısının artabileceği söyleniyor.

Saldırıda patlamanın meydana geldiği bölgede yol çalışması yapan firmada görevli iki Türk vatandaşının da hayatını kaybettiği belirtildi.

Saldırının ardında El Kaide bağlantılı Eş Şebab’ın olduğundan şüpheleniliyor.

 

Dışişleri Bakanı mesaj yayınladı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Mogadişu’da meydana gelen terör saldırısında hayatını kaybeden iki vatandaşımıza Allah’tan rahmet diliyorum” mesajını paylaştı.

Çavuşoğlu, Somali’nin başkenti Mogadişu’da bombalı araçla düzenlenen terör saldırısına ilişkin Twitter hesabından başsağlığı mesajı paylaştı. Bakan Çavuşoğlu mesajında, “Mogadişu’da meydana gelen hain terör saldırısında hayatını kaybeden 2 vatandaşımıza ve diğer masum Somalili kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Kardeş Somali’nin daima yanında olacağız. Teröre karşı mücadelemiz kararlılıkla devam edecek” ifadelerini kullandı.

2017 saldırısını anımsattı

Somali’de gerçekleşen saldırı Ekim 2017’de gerçekleşen Eş Şebab saldırısını hatırlattı. 2017’deki saldırıda kamyonun patlatılması sonucu en az 500 kişi yaşamını yitirmişti.

Son patlamanın yapılış yöntemi ve hedefinin 2017’deki saldırıyla benzerlikler taşıdığı aktarılıyor.

Cihatçı örgüt bölgedeki şirketlerden ve insanlardan haraç alarak milyonlarca dolar topluyor.

Eş Şebab nedir?

Hareket eş-Şebab el-Mücahidin veya kısaca Eş-Şebab, Somali’de bir silahlı örgüt. 2011 yılı itibarıyla ülkenin güneyinin çoğunu kontrol etti. Bu bölgelerde sıkı bir şeriat uyguladığı biliniyor. Mayıs 2011 itibarıyla gücü 14 binden fazla militan olarak tahmin ediliyordu.

Örgüt 2006 yılında Etiyopya kuvvetleri tarafından dağıtılıp parçalara ayrılan İslami Mahkemeler Birliği kaynaklı. “İslam düşmanları”na karşı cihat ettiğini öne sürmekte ve Federal Geçiş Hükümeti (FGH) ile Afrika Birliği Somali Görevi’ne karşı hareket ediyor.

Eş Şebab, Şubat 2012’de yayınlanan bir video mesajla El Kaide’ye bağlandığını ilan etmişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER