A3 Haber

Yunanistan: Türkiye ile anlaşamazsak konu Lahey’e taşınır

Yunanistan: Türkiye ile anlaşamazsak konu Lahey’e taşınır

Yunanistan: Türkiye ile anlaşamazsak konu Lahey’e taşınır
Aralık 29
17:54 2019

Miçotakis, Ankara ile Libya’nın iki hükümeti içinden Trablus merkezli olan arasında onaylanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası’nı BM’ye bağlı Uluslararası Adalet Divanı’na götüreceklerini bildirdi.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis Türkiye ile ülkesi arasında “Akdeniz’deki yetki alanı” hususunda anlaşma sağlanamazsa konuyu Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’na götüreceklerini belirtti.

Ülkesinde haftalık olarak yayımlanan To Vima Gazetesi’ne konuşan Miçotakis, Türkiye ile Yunanistan’ın Ege ve Akdeniz’de “deniz yetki alanı anlaşmazlığını” kendi aralarında siyasi çerçevede diplomatik yollarla çözmeleri gerektiğini ifade etti. Yunanistan Başbakanı “Ancak şunu da söylemeliyim ki, herhangi bir çözüm bulamazsak, Yunanistan’ın “deniz yetki alanı” konusunda tanıdığı değişiklik Lahey gibi uluslararası bir yargı organına gitmeli ve burada çözüme kavuşmalı” diye konuştu.

“Libya ile anlaşma uluslararası hukuka aykırı”

Miçotakis, Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesiminin sürekli olarak Türkiye ile kara ve deniz sınırı konusunda sorun yaşadığını ve Ankara’nın Libya ile yaptığı anlaşmanın da uluslararası hukuka aykırı olduğunu sözlerine ekledi.

Türkiye anlaşmanın tescili için BM’ye başvurdu

Türkiye, Libya’nın uluslararası alanda tanınan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile 27 Kasım’da “Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası” ile “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası”na imza atmış ve iki ülke arasında Doğu Akdeniz’deki deniz sınırları belirlenmişti.

Türkiye, aralık ayı başında Libya ile imzalanan anlaşmanın tescil edilmesi için Birleşmiş Milletler’e (BM) başvuruda bulunmuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER