A3 Haber

Bacasına filtre takılmayan altı termik santral mühürlendi

Bacasına filtre takılmayan altı termik santral mühürlendi

Bacasına filtre takılmayan altı termik santral mühürlendi
Ocak 01
20:06 2020

Manisa, Sivas, Zonguldak, Kahramanmaraş ve Kütahya’daki iki termik santral, verilen bir aylık süreye rağmen bacalara filtre takılmaması nedeniyle mühürlendi.

AKP ve MHP’nin oylarıyla TBMM’den geçen termik santral düzenlemesinin veto edilmesinin ardından termik santraller için 1 Ocak 2020’ye kadar tanınan süre doldu. Manisa, Sivas, Zonguldak, Kahramanmaraş ve Kütahya’daki iki termik santral filtre takmadığı tespit edilerek mühürlendi.

Manisa’nın Soma ilçesindeki Soma Termik Santrali’ne verilen bir aylık süreye rağmen bacalara filtre takılmaması nedeniyle gece yarısı mühür vuruldu. Termik santralin mühürlenip, faailiyetinin durdurulmasıyla bölgede sessizlik hakim oldu.

Zonguldak Kilimli’de de mühürlendi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın talimatıyla, Zonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı beldesinde faaliyet gösteren Çatalağzı Termik Elektrik Santrali’nde (ÇATES) üretim, bacalara filtre takılmaması nedeniyle durduruldu. Termik santral mühürlendi.

Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı beldesinde, 1946 yılında faaliyete geçen ve 2014’te özelleştirme sonucu Elsan Enerji’ye satılan, 2 üniteden oluşan 300 megavat gücündeki Çatalağzı Termik Santrali’nin bacalarında filtre bulunmuyordu.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, 1 Ocak 2020’in ilk saatlerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının talimatıyla santrale gitti. Bakanlığın kararını yetkililere tebliğ eden ekipler, santraldeki iki bacanın bulunduğu kömür kazanlarını mühürledi. Santralin Çevre İzin Belgesi alana kadar üretim yapamayacağı öğrenildi.

Kütahya’da iki termik santral mühürlendi

Kütahya’nın Seyitömer ile Tavşanlı ilçelerinde bulunan termik santraller, verilen sürede bacalara filtre takılmadığı gerekçesiyle sabah saatlerinde jandarma ekiplerince mühürlendi. İki santraldeki üretim durduruldu.

Kütahya’da bulunan 2 termik santralin bacalarına filtre takmaması nedeniyle ‘Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği’ kapsamında geçici faaliyet belgesini yeniden alması gerektiği belirtildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı talimatıyla Kütahya İl Çevre Şehircilik Müdürlüğü ekipleri tarafından faaliyetleri durdurulan termik santrallara geçici faaliyet belgesi alıncaya kadar üretim faaliyetinde bulunulmaması gerektiği mühürleme işlemi yapan jandarma ekiplerince tebliğ edildi.

Kahramanmaraş’ta faaliyet durduruldu

Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesindeki Afşin- Elbistan A Termik Santrali, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerince mühürlenerek faaliyeti durduruldu.

Maraş Valisi Vahdettin Özkan, Afşin Elbistan Elektrik Üretim AŞ’nin çalışmalarının “geçici faaliyet belgesi” alıncaya kadar durdurulduğunu bildirdi. Vali Özkan, “Bu çerçevede Afşin Elbistan Elektrik Üretim AŞ’nin çalışmaları ‘geçici faaliyet belgesi’ alıncaya kadar durdurulmuştur. Bu süreçte ilgili kamu kurum ve kuruluşlarımız çevre standartlarını sağlayarak, üretim ve istihdamın devamı için gerekli çalışmaları sürdürmektedir” ifadelerini kullandı.

Sivas’ta filtre mührü

Sivas’ta Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, özel bir şirket tarafından işletilen ve Kangal ilçesine 25 kilometre uzaklıkta bulunan termik santrale giderek denetlemede bulundu. Yapılan denetim sonucu filtre takmadığı tespit edilen termik santrali mühürlerken, üretimin durduğu santraldeki işçilere izin verildi.

Kurum: Termik santrallerin beşi tamamen biri kısmi kapatıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, beş termik santralin tamamen, bir termik santralin ise kısmi olarak kapatılmasına karar verildiğini açıkladı. Kurum, incelenen yedi termik santralden dördüne geçici faaliyet belgesi verildiğini, üç santralin ise gerekli çevre izinlerini aldığını bildirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Soma Termik Santralinin dört ünitesinin çalışmasına kış sezonu boyunca müsaade edileceğini duyurdu. Kurum şunları söyledi:  “Kahramanmaraş Afşin A, Kütahya Seyitömer, Kütahya Tunçbilek, Sivas Kangal ve Zonguldak Çatalağzı termik santralleri tamamen, Manisa Soma Termik Santrali ise kısmi olarak kapatılmıştır. Kapatılan termik santrallerin yönetimleri, gerekli çevresel yatırımları tamamlamadıkları sürece faaliyete geçmelerine izin verilmeyecek. Geçici faaliyet belgesi verdiğimiz santraller Bursa Orhaneli, Muğla Yatağan, Kahramanmaraş Afşin B ve Ankara Çayırhan termik santralleridir. Mevzuat gereğince 6 ay içerisinde çevre izin ve lisans belgesi için Bakanlığımıza başvuru yapmak durumundalar. Muğla Kemerköy, Muğla Yeniköy ve Çanakkale 18 Mart Çan Termik Santralleri çevre mevzuatı kapsamında çevre izinlerini almışlardır

Ne olmuştu?

Türkiye’nin çeşitli illerinde bulunan 15 termik santrale baca filtrelerinin takılmasını 2,5 yıl erteleyen kanun teklifi, AKP ve MHP’nin oylarıyla kabul edilmişti. Kamuyonun ve çevre örgütlerinin tepkisini çeken yasayı Cumhurbaşkanı Erdoğan veto etmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ülke genelindeki termik santrallere çevre yatırımlarını tamamlaması için 31 Aralık’a kadar süre tanımıştı.

About Author

UÄŸraÅŸ VatandaÅŸ

UÄŸraÅŸ VatandaÅŸ

Related Articles

TÜM HABERLER