A3 Haber

CHP’li Gürer’den TÜİK’e soru: Pancar ekimi azalırken, rekolte nasıl artıyor?

CHP’li Gürer’den TÜİK’e soru: Pancar ekimi azalırken, rekolte nasıl artıyor?

CHP’li Gürer’den TÜİK’e soru: Pancar ekimi azalırken, rekolte nasıl artıyor?
Ocak 02
10:16 2020

TÜİK verilerinde şeker pancarı rekortesinde artış, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’i şaşırttı. Gürer, TÜİK’e, ” “Zarar ediyor diye şeker fabrikaları özelleşti, Rusya’dan şeker ithal ettik. Pancar ekimi yapan çiftçi sayısı azalırken nasıl oluyor da şeker pancarının rekoltesi artıyor?” sorusunu yöneltti.

TÜİK tarafından açıklanan veriler muhalefet partileri tarafından sık sık tartışma konusu yapılırken, şeker pancarı rekortesinde artış gösteren TÜİK bu kez CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’i şaşırttı.

Konuyu TBMM gündemine taşıyan Gürer, “Zarar ediyor diye şeker fabrikaları özelleşti, Rusya’dan şeker ithal ettik! Pancar ekimi yapan çiftçi sayısı azalırken nasıl oluyor da şeker pancarının rekoltesi artıyor?” diyerek TÜİK’in açıklamasına tepki gösterdi.

“TÜİK’in artışı açıklaması gerekiyor”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,TUİK’in rekolte artışının dayanağını açıklaması gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“TUİK, Tütün üretiminin %7 oranında azalarak 70 bin ton, şeker pancarı üretiminin ise %3,7 oranında artarak 18,1 milyon ton olarak gerçekleştiğini belirtti. Hangi ilde, hangi köyde, kaç çiftçi şeker pancarı ekti? Ne kadar üretim oldu? TUİK, bunu açıklamalıdır. Özelleşen şeker fabrikalarının olduğu yerlerde şeker pancarı ekilen tarlalara farklı ürünler ekildi. Bu veriler nasıl belirlenmiştir? Siyasi iktidarın her alanda isteğine göre veri düzenleyen TÜİK, bu kez şeker pancarı üretiminin arttığını açıklıyor. BU konuda dayanağını ve ayrıntıları da açıklamalıdır. Şeker Fabrikaları önünde günlerce kuyruk olan çiftçiler artık yok. Örneğin; Niğde ilimizin Kızılca köyünde, pancar eken çiftçi sayısı 130 iken 6’ya düştü. Bu durumda nasıl olurda Şeker Pancarı üretimi artar? Özelleşen çok bölgede durum aynı. Pancar Kooperatiflerine soruyoruz, onlarda “ekim alanı daraldı” diyor, TÜİK üretimi nasıl artırdı açıklanmalıdır.”

“Sebze fiyatları yine fırlayacak”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TÜİK’in açıkladığı sebze artışının da dikkatle izlenmesi gerektiğini belirtti. Ürün artışının üreticiye maliyetine bile ürün sattırmadığını, üreticinin ise mağdur olduğunu kaydeden Gürer, “Ürün deseni değişirse 2020 yılında sebze fiyatları yine oynar. TÜİK, sebzeler grubunun önemli ürünlerinden, domateste %5,7, kuru soğanda %13,9 artışa işaret ediyor. Patateste de artış oldu. Bir taraftan 90 kuruşa mal olan patates şu an depoda 60 kuruşa alıcı bulamıyor. 3 ay satılmazsa çürüyecek depolardaki patatesler ve ekim daralacak. Fiyatlar yine fırlayacak, Bakanlık soruna çözüm üretmelidir” dedi.

“Meyvelere bakıldığında azalma olmuş”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TÜİK verileri ile belirlenen meyve üretimindeki değişkenliğe de dikkat çekerek şunları söyledi:

“Meyveler içerisinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, bir önceki yıla göre; elmada %0,2, limonda %13,6 oranında azalma olmuş. Bunun yanında, turunçgillerde; mandalinada %15,2, portakalda ise %10,5 oranında azalış dikkat çekiyor. Bunun farklı nedenleri olabilir.Bakanlık bu konuya eğilmelidir. Limon, mandalina ve portakalda bir yıla yansıyan azalma, gelecekte ciddi sorunlara ve fiyat dalgalanmalarına yol açabilir. Durum izlenmelidir.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER