A3 Haber

Bloomberg: Eski Nissan CEO’su Ghosn’u kaçıran uçaklar, Venezuela için altın taşıyordu

Bloomberg: Eski Nissan CEO’su Ghosn’u kaçıran uçaklar, Venezuela için altın taşıyordu

Bloomberg: Eski Nissan CEO’su Ghosn’u kaçıran uçaklar, Venezuela için altın taşıyordu
Ocak 05
16:17 2020

Bloomberg, eski Nissan CEO’su Carlos Ghosn’un kaçmasına yardımcı olan MNG Holding uçaklarının, Venezuela tarafından altın taşımakta kullanıldığını iddia etti.

A3 Dış Haberler | Nissan’ın eski CEO’su Carlos Ghosn, Japonya’da ev hapsinde tutulurken MNG Holding uçaklarıyla Lübnan’a kaçarak dünyanın gündemine geldi.

Bloomberg’in haberine göre MNG Holding uçakları Venezuela’nın altın ticaretinde de kullanılıyor.

“Rıza Sarraf da kullanıyordu”

Habere göre MNG uçaklarıyla Venezuela’dan İstanbul’a altın getirilirken, ABD’nin İran yaptırımlarını ihlal ettiği için yargılanan altın tüccarı Rıza Sarraf da MNG uçaklarını kullanıyordu.

Özel şirketlere ait jetlerin müşterilerine gizlilik sunduğu, ancak uçakların kuyruk ve kayıt numaraları kullanılarak takip edilebildiği, Ghosn ile MNG arasındaki bağlantının bu şekilde ortaya çıkarıldığı aktarılıyor.

“MNG uçakları herkesin radarında”

Bloomberg’e konuşan uluslararası ticaret hukuku uzmanı avukat Michael Burton, “Eminim şu anda herkesin radarındalar” diyerek MNG uçaklarının takibe alındığını belirtiyor.

MNG Jet tarafından yapılan açıklamadaysa, müşterilerin kiraladıkları uçaklarla “yasadışı olmadığı sürece” her şeyi yapabileceğini ifade ediyor.

Bir MNG çalışanı kayıtlarla oynandığını kabul etti

MNG açıklamasında “Araç kiralama şirketlerine benzer bir şekilde, MNG Jet uçaklarını kiralıyor ve yolcuların bu uçaklarla yaptığı şeylerin sorumluluğunu kabul etmiyor” deniliyor.

Buna karşın soruşturulan bir MNG Jet çalışanı, kayıtlarla oynandığını kabul etti. MNG çalışanı, bunu “kendi iradesiyle” yaptığını, olaydan MNG Jet yönetiminin sorumlu olmadığını öne sürdü.

Liberya ve Burkina Faso’da da aktif

Bloomberg’in aktardığına göre Mehmet Nazif Günal tarafından kurulan MNG Holding, 20 bin çalışana sahip. Şirket ayrıca Liberya ve Burkina Faso’daki altın madenleri bulunan Avesoro Holdings’in sahibi.

Habere göre Sarraf verdiği ifadelerde MNG’nin İran petrolüne karşılık altın verilen milyarlarca dolarlık gizli ticaretin bir parçası olduğunu açıklamıştı.

Sarraf’a ait özel uçak MNG’nin hangarında bulunmuştu. Bloomberg’e göre, Ghosn’un İstanbul’a inerken kullandığı uçak da Sarraf’ın eski uçaklarından biriydi. Uçağın kuyruk numarasının TC-RZA olduğu aktarılıyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER