Site icon A3 Haber

CHP’li Gökçel’den patates ve soğanda ihracat yasağına tepki: Sorun planlama olmaması

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, patates ve soğan ihracatının izne bağlanmasını eleştirdi. Konuyu soru önergesiyle Meclis gündemine taşıyan Gökçel, “Bu yasaktan kimler kazançlı çıkacak” diye sordu.

CHP Mersin Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Cengiz Gökçel, patates ve soğan ihracat yasaklarını değerlendirdi.

Gökçel, ANKA’ya yaptığı açıklamada, konuya ilişkin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemir’linin cevaplaması talebiyle soru önergesi vereceklerini belirterek, “Bakan Pakdemirli’ye alınan bu kararı soracağız, bu konuda kimler yetkilendirildi? Kimler yararlanacak bu tebliğden? Bu soruların cevabını istiyoruz” dedi.

“Sıkıntı tarımsal üretim planlaması olmaması”

Tarım teşkilatı tarafından soğan ihracatının bilinçli olarak engellenmeye çalışıldığına ilişkin duyumlar aldığını kaydeden Gökçel, şunları söyledi:

“Burada sıkıntı aslında bütün ülkede tarımsal üretim planlaması olmaması. İç piyasanın tarımsal ürünlere ihtiyacı talebi ne, biz ne kadar üretiyoruz bunu ortaya koyacak bir çalışma, bir rakam yok sıkıntı bundan kaynaklanıyor Bir de son zamanlarda girdi maliyeti çok arttı, çiftçi zarar ediyor, üretimden uzaklaşıyor. Özellikle girdi maliyetlerini düşürecek tedbirler alınmalı. Fiyatta istikrar olması için planlı üretim modelini hayata geçirmeliyiz ki, hasat zamanı ile hasat sonrası fiyat farkı olmasın.”

“Kimler köşeyi dönecek?”

Soğan ve patates ihracatının yaklaşık bir aydır el altından engellendiğini savunan Gökçel, bu ürünlerin ihracatının izne bağlanmasının keyfiyete yol açabileceği uyarısında bulundu. “Tarım ve Orman Bakanlığı bu kararla istediğine izin verecek, istemediğine vermeyecek; bir kriter yok ortada” diyen Gökçel, “Bugünkü karardan önce kimler lisans alıp zengin oldu, kimler ön izin alıp köşeyi dönecek, hepsini göreceğiz” dedi. Geçen sene yaşanan soğan krizi sırasında Hindistan’dan soğan ithal edip TMO’ya yüksek fiyattan satanların bu sene ihracat izni aldıkları iddiasını paylaşan Gökçel, üretici mallarını ucuza versin diye piyasanın manipüle edilmesini kabul edilemez bulduğunu sözlerine ekledi.

“Planlı üretimle hem iç talebi karşılamak hem döviz kazanmak mümkün”

Üreticilerin kazanmaya başladıkları dönemde ihracat yasağı ile fiyatların manipüle edilmesine tepki gösteren Gökçel, üreticinin fiyat istikrarsızlığına karşı korunması çağrısında bulundu. “Tüketicinin pahalı tüketmesi kabul edilemez. Tüketiciye en uygun fiyatla en kaliteli ürünün sunulması gerekiyor. Ancak üreticinin para kazanması, ileride yaşanacak olası mağduriyetlerin de önüne geçecektir. Üreticiyi mağdur etmeye kimsenin hakkı yok. Tüketiciler yüksek fiyattan patates soğan almasın ama üreticinin ihracatla para kazanması engellenmesin! Planlı üretimle hem iç talebi karşılamak hem de ihracatla döviz kazanmak mümkün! İç piyasada fiyatları düşük tutmanın yolu ihracatı kısıtlamaktan değil üretimi planlamaktan geçiyor.” dedi.

Exit mobile version