A3 Haber

SODEV: Türkiye’de eğitime güven azalırken imam hatip sayısı sekiz kat arttı

SODEV: Türkiye’de eğitime güven azalırken imam hatip sayısı sekiz kat arttı

SODEV: Türkiye’de eğitime güven azalırken imam hatip sayısı sekiz kat arttı
Ocak 07
11:51 2020

Sosyal Demokrasi Vakfı tarafından gerçekleştirilen “Türkiye’de Eğitim: İmam Hatipleşme, Beklentiler ve Memnuniyet” araştırmasında çarpıcı sonuçlar elde edildi. Araştırmaya göre Türkiye’de eğitimin kalitesine güven azalıyor.

Sosyal Demokrasi Vakfı tarafından gerçekleştirilen Türkiye genelinde çocukları ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde eğitim alan velilere çocuklarının aldıkları eğitimden memnuniyetlerine ilişkin sorular yöneltilerek yapılan araştırma 600 görüşmeye dayanan çalışmada çarpıcı sonuçlar elde edildi.

“Türkiye’deki veliler eğitimi genel olarak kalitesiz bulmakta, yalnızca öğretmenlere güvenmekte, öğretmenlerden memnuniyet duymaktadır” ifadelerine yer verilen araştırmanın sonuç raporunda, ebeveynlerin Türkiye’de öğrencilerin dünya standardında bir eğitim alamadıklarını, aldıkları eğitimle yurtdışında iş bulma imkanlarının olmadığını düşündükleri vurgulandı.

İmam hatipler öğrencisi sayısı sekiz kat arttı

Raporda “AKP Döneminde Türkiye’de eğitimli olmanın itibarı azalıyor” tespiti yer alırken MEB Örgün Eğitim istatistiklerine göre 2012-2013 eğitim-öğretim yılında imam hatip ortaokullarının sayısı bin 99 iken 2018-2019 yılında bu sayı 3 bin 394 oldu. Yani imam hatip ortaokullarının sayısı 6 yıl içerisinde 3 kat arttı. 2012-2013 yılında imam hatip okullarında okuyan öğrenci sayısı ise 94 bin 467’den 761 bin 787’e yükseldi. Bu 8 kattan fazla bir artışa işaret ediyor.

Çocuklarını imam hatip lisesine göndermek isteyenler yüzde 10

İmam-hatip liselerinde öğrenci başına düşen bütçe ödeneği teklifi 12 bin 707 TL iken genel ortaöğretim okullarında bunun ancak yarısı kadar (6 bin 153 TL) olduğu görülüyor.
Türkiye’de ebeveynlerin –puan ve adresten bağımsız olarak-çocuklarını istedikleri okula gönderme şansları olsaydı, yüzde 54,5’i Anadolu Fen liselerine yüzde 28’i Anadolu Liselerine göndereceklerini ifade ediyor. Çocuklarını yine de İmam Hatip Lisesine gönderecek olanların oranı ise yalnızca yüzde 10’da kalıyor.

Velilerin yüzde 51’i eğitimi kalitesiz yüzde 19,3’ü kaliteli buluyor.

Türkiye’de eğitim artık geleceğin anahtarı olarak görülmezken, Türkiye’de eğitimin gelecek için güvence sağlamadaki anahtar konumu sarsılmış görünüyor. Katılımcıların yüzde 72,8’i 20 yıl önceye göre üniversite mezunlarının çok daha az kazandığını düşünüyor.

Daha çarpıcısı ise ebeveynlerin yüzde 58,1’nin, daha yüksek geliri, daha yüksek eğitime tercih etmesidir. Bu veri, gelirin eğitimle ilişkisinin kopması, eğitimin gelecek güvencesi olarak görülmesinde aşınma olarak yorumlanabilir.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER