A3 Haber

Hamaney: ABD’nin yüzüne tokadı indirdik

Hamaney: ABD’nin yüzüne tokadı indirdik

Hamaney: ABD’nin yüzüne tokadı indirdik
Ocak 08
11:25 2020

İran’ın Irak’taki ABD üslerine düzenlediği hava saldırısının ardından ilk kez açıklama yapan İran’ın dini lider Ali Hamaney, “Dün gece ABD’nin yüzüne bir tokat indirdik ama askeri operasyon yeterli değil. Biz adımlarımızı atmaya devam edeceğiz” dedi.

İran’ın dini lideri Ali Hamaney, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesi üzerine İran’ın Irak’taki ABD üslerine yaptığı misilleme saldırının ardından ulusa sesleniş konuşması için kameraların karşısına geçti.

Süleymani’nin öldürülmesine yanıt olarak ABD’nin Irak’taki üslerini hedef alan İran, en az 80 ABD askerini öldürdü, 200 askeri yaraladı.

Hamaney, “Dün gece onların ABD’nin yüzüne tokadı indirdik ama askeri operasyon yeterli değil” dedi.

“Umuyoruz ki askeri güce başvurulmaz”

Hamaney, şu ifadeleri kullandı:

“Bugün de gördüğümüz gibi büyük bir şey yaşandı aslında bu bir devrim gibi nitelendirilebilir. Dünyayı sarstı tarihi değiştirdi diyebiliriz. Bölgedeki tarihi de değiştirdi. Bu perspektiften buna bakmalıyız. Bizim yüce bir yardıma ihtiyacımız var diyebiliriz. Bugün de insanlar bunu gördü. İran’daki halk da bazı ekipmanlara elbette sahip ama sadece askeri güce sahip değiller. Bunu kullanabilirler. Aynı zamanda bir inanca da bağlılar. Bir şeyler daha ileriye gidebilir. Asıl olan şey inanç içinde yaşamaya devam etmek. Umuyoruz ki askeri güce başvurulmaz, dini prensiplerden de yola çıkarak gençlik de kültürel bölgeler de bu şekilde düşünüyor.”

“Bölgedeki yozlaşmış ABD varlığı son bulmalı”

ABD’nin bölgede savaşlara, ayrışmaya ve yıkıma yol açtığını söyleyen Hamaney, “bölgedeki yozlaşmış ABD varlığı son bulmalı” vurgusunu yaptı.

Sözü Kasım Süleymani’ye getiren Hamaney, “Onun şahsiyetine ilişkin çok şey söylendi. Bizim dostumuz olan bu cesur ve cömert adam şu anda cennette bulunmakta. Ben de inançlarım doğrultusunda bazı şeylerin altını çizmek isterim. Öncelikle şehit Süleymani cesur bir adamdı fakat aynı zamanda bilgeydi de. Kendisi ve tüm askerleri cesur, bilge ve tedbirliydi. Her zaman yaptıklarında bir mantık var. Bu cesaret ve bu yetkinlik sadece askeri cephe alanında kullanılmadı, siyasette de kullanıldı. Kendisi hem siyasi arenada cesurdu ve ikna ediciydi. Tüm bunlarla birlikte gerçek anlamda mümindi. Cesaretini, bilgeliğini hep Allah’ın yolunda kullandı” dedi.

“Bölge uluslarının katkısıyla tüm gayrımeşru güçlerin karşısında durdu”

Süleymani’nin “her zaman sadece devrime bağlı ve tutkulu olduğunu” vurgulayan Hamaney, “İçişlerine geldiğimizde hiçbir siyasi partinin yanında yer almazdı. Büyük bir devrimciydi. Hiç kimse onu kendi yanına çekmeyi başaramamıştır. Cesur eylemlerine ilişkin bir diğer husus ise düşmanlar onu çok iyi tanırdı. O, bölge uluslarının da katkısı ile tüm gayrımeşru güçlerin karşısında durmayı başardı” diye konuştu.

Kasım Süleymani’nin 3 Ocak’ta ABD’nin hava saldırısında öldürülmesinden sonra ‘intikam’ sözü veren İran, dün gece yarısı ABD’nin Irak’ta Anbar eyaletindeki Ayn el Esad hava üssüne ve Erbil’de Amerikan askerlerinin bulunduğu noktalara 10’dan fazla füze attı. İran Devrim Muhafızları’nın üstlendiği saldırıda, 80 ABD’linin öldüğü öne sürüldü.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER