A3 Haber

CHP dijital hizmet, değerli konut, konaklama vergilerinin iptali için AYM’ye başvurdu

CHP dijital hizmet, değerli konut, konaklama vergilerinin iptali için AYM’ye başvurdu

CHP dijital hizmet, değerli konut, konaklama vergilerinin iptali için AYM’ye başvurdu
Ocak 09
14:31 2020

CHP, 7 Aralık 2019’da Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ve vatandaştan aralarında konaklama vergisi, dijital hizmet vergisi ve değerli konut vergisi gibi çeşitli vergiler alınmasını öngören kanunun 11 maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Kamuoyunda tartışmalara yol açan ve vatandaşlara yeni vergiler getirilmesi nedeniyle tepki ile karşılanan, Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Öngören Kanun’un 11 maddesinin iptali ile yürürlüğünün durulması için CHP tarafından Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunuldu.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay iptal başvurusunun ardından, Anayasa Mahkemesi önünde basın açıklaması yaptı.

“Deli Dumrul ve haraç mantığı ile vergi toplanmaz”

Kamuoyundan gelen baskılar sonucunda Anayasa Mahkemesine gittiklerini kaydeden Engin Altay, “Devlet hizmetlerinin yürümesi için vergi gerekiyor ama bunun Anayasaya uygun, adil ve eşit bir şekilde toplanması gerekiyor Deli Dumrul mantığı ile vergi toplanmaz. Haraç mantığı ile yeni vergiler yasalaştı. Vatandaşın ödediği vergilerin takipçisi olacağız” dedi.

Anayasaya ve hukuk devletine sadakat konusunda CHP olarak asla taviz vermeyeceklerinin altını çizen Altay, bu doğrultuda dijital hizmet vergisi, konaklama vergisi, değerli konut vergisi alınmasına ilişkin düzenlemeler ile amatör sporu teşvik için toplanan paraların Gençlik ve Spor Bakanlığında özel bir hesaba aktarılmasına ilişkin düzenlemelere anayasaya aykırılık yönünden itiraz ettiklerini kaydetti.

Altay, Toprak Mahsulleri Ofisi ile Devlet Malzeme Ofisi kanunlarında değişiklik yapılarak, Kamu İhale Kanunu’ndan muafiyetinin sağlanmasını da anayasaya aykırılık bakımından yüksek mahkemeye taşıdıklarını açıkladı.

“Anayasaya uygun teklifler getirin, destekleyelim”

27. dönemde Meclis’ten geçen toplam 36 kanunun, 22′ sini, 55 Cumhurbaşkanı kararnamesinin ise 38’ini Anayasa Mahkemesi’ne taşımak zorunda kaldıklarına işaret eden Engin Altay, “Burdan AKP ve Erdoğan’a sesleniyorum, Anayasaya uygun kanun teklifleri Meclise getirin, biz de destek verelim geçsin” dedi.

“AYM’den vicdanları tatmin edecek karar bekliyoruz”

Türkiye Cumhuriyeti’nde herkesin anayasaya uyma zorunluluğu olduğuna dikkat çeken Altay, “Hiç kimsenin anayasadan almadığı yetkiyi kullanma hakkı yok. Anayasa Mahkemesinin bu başvurularımızı inceleyerek, kamuoyu ve vicdanları tatmin edecek kararlar vermesini bekliyoruz” diye konuştu.

Özellikle vatandaştan değerli konut vergisi alınmasına ilişkin düzenlemeyi doğru bulmadıklarını da vurgulayan Altay, bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da kafasının karışık olduğunu öne sürerek şunları söyledi: “Vatandaştan değerli konut vergisi alınmasını haraç olarak görüyoruz. İlla alınacaksa belediyeler tarafından alınmalı. Burada hem bu yok, hem de değer bildirimi matrahı özel firmalar tarafından belirleniyor, bu Anayasa’ya aykırılık teşkil ediyor. Bu konuda İstanbul’da 70 bin aile, 500 bin kişinin mağduriyeti var. Umarım başvurumuz bu yanlıştan dönülmesine vesile olur.” (ANKA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER