A3 Haber

Türkiye üzerinden Lübnan’a kaçan eski Nissan CEO’su ‘komplo kurbanı’ mı?

Türkiye üzerinden Lübnan’a kaçan eski Nissan CEO’su ‘komplo kurbanı’ mı?

Türkiye üzerinden Lübnan’a kaçan eski Nissan CEO’su ‘komplo kurbanı’ mı?
Ocak 09
13:51 2020

Eski Nissan CEO’su Carlos Ghosn, şirketin kendisine Nissan-Renault birleşmesini istediği için komplo kurduğunu iddia etti. Ghosn, Renault ile Nissan arasındaki entegrasyonun artması için çalışıyordu.

Nissan-Renault-Mitsubishi ittifakını yöneten Carlos Ghosn, kendisine karşı yöneltilen kişisel çıkarları için şirketi kullanma ve gelirini düşük gösterme suçlamalarının ardından Türkiye üzerinden Lübnan’a kaçtı.

İsmi pek çok yolsuzluk suçlamasıyla anılan Ghosn, dün yaptığı açıklamalarında Japonya’nın hukuk sistemini eleştirerek, Japonya’da savcıların yüksek mahkumiyet oranı elde etmelerine önem verdiklerini ve kimi savcıların suçladıkları kişilerin yüzde 100’ünün ceza aldığını hatırlattı.

Ghosn ve avukatları, eski Nissan CEO’sunun Nissan-Renault entegrasyonu için çalışması sebebiyle hedef alındığını öne sürüyor.

Ghosn ne iddia ediyor?

19 yıl boyunca Nissan’ı yöneten Ghosn, şirketin başına geçtiğinde Nissan zor durumdaydı. Şirketin Renault tarafından kurtarılması ve Nissan-Renault-Mitsubishi ittifakının başarısı Ghosn’un Japonya’da “kahraman” statüsü elde etmesini sağladı. Hatta Ghosn için “True Story of Carlos Ghosn” (“Carlos Ghosn’un Gerçek Hikayesi”) isimli bir “süper kahraman” manga serisi çıkartıldı. Ghosn’un kendisi de Nissan’ın batmaktan kurtularak “başarı hikayesi” haline gelmesi üzerine kitaplar yazdı.

Ancak eski Nissan CEO’sunun son yıllarında işler değişti. Şirketin yüzde 43’ü Renault’ya aitken, Nissan Renault’nun yalnızca yüzde 15 hissesine sahipti. Başlangıçta  bu durumdan memnun olan Nissan, Renault’nun şirket üzerindeki etkisinden rahatsızlık durmaya başladı. Bu sırada Nissan ve Renault’nun birleşmesi gündemde kalmayı sürdürüyordu.

Kendi açıklamalarına göre Ghosn, bu birleşmeye destek olması sebebiyle hedef alındı. Nissan yetkilileri, şirketin Renault ile entegrasyonuna karşıydı. Kasım 2018’de resmen suçlamalarla karşı  karşıya kalıp tutuklanan Ghosn Nissan-Renault-Mitsubishi ittifakındaki görevini kaybetti.

Yargılanmasına henüz başlanmadı

Bloomberg’in aktardığına göre Nissan, Ghosn tarafından işlenen ihlalleri tespit etmeleri için avukatlara, araştırmacılara ve dijital suç uzmanlarına 200 milyon doların üzerinde para harcadı. Buna karşın ev hapsinde tutulan Ghosn’un yargılanmasına halan başlanmamıştı.

Ghosn, şirketin kendisine karşı gerçek suçlar bulamadığını, sürecin uzamasında bunun etkili olduğunu iddia ediyor. Eski Nissan CEO’suna göre Nissan “gerçeği çarpıtmakla” uğraşıyor.

CNBC’nin aktardığına göre Ghosn’un avukatları yürütülen sürecin başından beri “adaletsiz ve taraflı” olduğunu, Nissan’ın iddialarına dayanarak hareket eden savcılığın da bağımsız hareket etmediğini söylüyor.

Eski Nissan CEO’su masum mu?

Ghosn’a yöneltilen “kazancını düşük gösterdiği ve kişisel yatırımlarından doğan zararları şirketine ödettiği” suçlaması doğru olabilir. Ancak eski Nissan CEO’su yolsuzluklara karışmış olsa bile görevden alınması sonrasında Nissan’ın Renault ile birleşme önerisini geri çevirmiş olması suçlamaların ve Ghosn’un tutuklanmasının zamanlamasını şüpheli kılıyor.

Üstelik şirketin Ghosn hakkında delil toplamak için harcadığı miktar ve bu süreçte göze aldığı zararın boyutu konunun yalnızca parasal olmadığını gösteriyor. Ghosn’un Renault-Nissan birleşmesi konusundaki ısrarının sebebiyse bilinmiyor.

Ghosn’un dünkü açıklamalarından sonra Nissan, konuyla ilgili açıklama yapılmayacağını duyurarak yanıt vermemeyi tercih etti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER