A3 Haber

10 Ocak niçin Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanıyor?

10 Ocak niçin Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanıyor?

10 Ocak niçin Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanıyor?
Ocak 10
09:42 2020

Çalışan Gazeteciler Günü, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 10 Ocak günü düzenlenen Türkiye’ye özgü bir kutlama günü. Peki, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” nasıl ortaya çıktı? İşte 10 Ocak’ın hikayesi…

4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ile yasal güvencelere kavuşmasını sağlayan “212 sayılı kanun” 10 Ocak 1961’de Resmi Gazete’de yayımlandı.

Bu düzenleme, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyordu.

Dokuz gazete patronu bu yasaya isyan etti

Bu yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen dokuz gazete patronu (Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah) 212 sayılı yasanın ve Basın İlan Kurumu’nun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza attı ve gazetecilere yasal haklar sağlayan yasayı protesto ettiler, gazetelerini üç gün kapadıklarını duyurmuşlardır.

“Dokuz patron olayı” olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, üç gün süren boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımlamaya karar verdiler. “Basın” gazetesi 11 Ocak günü yayına başladı ve üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayınlandı.

Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıktı. 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanmaya başladı ve 1971’de “Çalışan Gazeteciler Günü” halini aldı.

Aslında 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, ücretli çalışan gazetecilerin haklarının yasal güvencelere kavuştuğu günün bir yıl dönümü olarak kutlanıyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER