A3 Haber

Klimayı açtığı için işten atıldı: Kitapçıda çalışan üniversite öğrencisi yaşadıklarını anlattı

Klimayı açtığı için işten atıldı: Kitapçıda çalışan üniversite öğrencisi yaşadıklarını anlattı

Klimayı açtığı için işten atıldı: Kitapçıda çalışan üniversite öğrencisi yaşadıklarını anlattı
Ocak 10
16:08 2020

İzmir Buca’da Kitapçı Yavuz’da çalışan üniversite öğrencisi Hüseyin Kılınç, klimayı açtığı için işten atıldı. Patronunun, hava sıcaklığı 4 derece iken klimayı kapattırdığını anlatan Kılınç, haftada yaklaşık 64 saat çalıştırıldığını söyledi.

İzmir Buca’da Forbes Caddesi’nde bir işhanının alt katında yan yana üç dükkandan oluşan Kitapçı Yavuz’da çalışan üniversite öğrencisi Hüseyin Kılınç işten atıldı.

sol.org.tr’de yer alan habere göre hem çalışıp hem okumak zorunda olan Hüseyin Kılınç, çalıştığı yerde hava sıcaklığı 4 derece iken patronun klimayı kapattırdığını ve işten atılma nedeninin ellerini cebine sokup ısınmaya çalışması olduğunu söyledi.

Kılınç işyerinde haftada 64 saat çalıştırıldığını ve mobbinge uğradığını anlattı.

Kılınç’ın anlattıklarından satır başları şöyle:

  • Hava 4 dereceydi dayanamayıp klimayı açtım. Belki iki saat açık kalmıştır. Sonra patron fark etti, “Klimayı kapatabilir miyiz” dedi. O an işimi kaybetme korkusuyla kapattım ve bence o an kaybettim. O gün işten atmasa bile iki gün sonra başka bir meselede “Beğenmiyorsan git” demesi için baştan kapıları açık bırakmış oldum. Zaten işten atılma sebebim de ellerimi cebime sokup ısınmaya çalışmam.
  • Bu arada Kitapçı Yavuz üç ayrı dükkandan oluşuyor. Birinde klima muntazam çalışıyorken patronum bana, “Bu şartlarda tek sen mi çalışıyorsun yani” demesi baştan aşağı kavga meselesi.
  • Asgari ücret, bir de yemek parası veriyordu. Hafta içi her gün ve cumartesi günleri 11 saat, pazar günü 9 saat çalışıyorduk. Yani hâlâ çalışanlar var. Sigorta yapacaktı. “Denek” olduğumdan bir ayı doldurmamı bekliyordu sanırım. Düşünün, 11 saat ayakta çalışıyorsunuz, adam size kalkıp 4 derece soğukta “Hareket et ısın” demeye getiriyor. Sorsanız çocuklara en iyi kitapları, en iyi şekilde satıyor. Hatta o kadar ki rehberlik hizmeti bile veriyor ayaküstü. Bir yakalarsa yarım saatinizi dükkanın orta yerinde, onlarca müşterinin giriş çıkışını engellese dahi, sakin sakin, tatlı bir dille anlatarak mallarını satıyor ve bu adam “iyi kitapçı” olarak biliniyor. Bence de iyi tüccar.
  • Haftalık iznim bir gündü. Sezon başlangıcında 8-9 hafta izinsiz çalıştırıyormuş, arkadaşlarım bahsetmişti. Bir kere de 2 saatlik bir izin kullanmıştım. Başka bir kitapçıda Ferhan Şensoy’un imza günü vardı. Hatta Ferhan Şensoy patronumu aradı ve benim için izin istedi. Ancak öyle yani… Ferhan Şensoy’a “Ben de gelirim” demesine rağmen imza gününe gelmemişti patron.
  • Aynı durum devam eder. Ne yazık ki ellerini cebine sokmadan, havanın soğukluğuna katlanacak bir eleman bulana kadar bu böyle sürüp gidecek. Birileri benim gibi iş bulma mutluluğunu kısaca tadıp atılacak. Birileri “hayır” demedikçe çalışma şartları gittikçe zorlaşacak. Dün klimayı kapattırmış, bugün ellerinizi cebinizden çıkarttırıyor, yarın eldiven takarsınız “Ellerini eldivene sokmuşsun birader” der. Anlamak güç. Anlamamak lazım.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER