A3 Haber

NATO’dan ‘düşen uçak’ hakkında şeffaf soruşturma çağrısı

NATO’dan ‘düşen uçak’ hakkında şeffaf soruşturma çağrısı

NATO’dan ‘düşen uçak’ hakkında şeffaf soruşturma çağrısı
Ocak 10
19:23 2020

ABD-İran çatışması arasında çarşamba günü Ukrayna Uluslararası Havayolları’na ait bir yolcu uçağının Tahran’da düşüp 176 kişinin yaşamını yitirmesiyle ilgili NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’den de açıklama geldi.

ABD-İran geriliminin çatışmaya dönüşmesiyle kadük hale gelen İran’la nükleer anlaşmayı kurtarmanın yollarını görüşmek amacıyla AB dışişleri bakanlarının düzenlediği acil toplantıya davet edilen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’den açıklama geldi.

Brüksel’deki AB toplantısı öncesi gazetecilere konuşan Stoltenberg, ABD’nin Kasım Süleymani suikastına misilleme olarak İran’ın Irak’taki ABD üslerine füze saldırısı düzenlemesinin ardından, çarşamba günü Ukrayna Uluslararası Havayollarına ait bir yolcu uçağının Tahran’da düşmesiyle ilgili ‘şeffaf soruşturma’ çağrısı yaptı.

İranlı yetkililerden ‘tümüyle şeffaf soruşturma’ talebinde bulunan NATO Genel Sekreteri, uçağın düşmesiyle ilgili NATO müttefiklerinin gördüğü haberlere inanmaması için bir sebep bulunmadığını dile getirdi.

Uçağın İran hava savunma sistemleri tarafından düşürülmüş olabileceğini söyleyen Stoltenberg, İranlıların bu soruşturmada uluslararası toplumla tam iş birliği yapmasının önemli olduğunu belirtti.

Genel Sekreter şöyle konuştu:

*Tüm olguları ortaya koymamız önemli. İran’a şeffaf ve titiz, eksiksiz bir soruşturmaya tümüyle katılması ve katkıda bulunması çağrısı yapıyorum.

*Çeşitli NATO müttefiklerinden gelen, uçağın İran hava savunma sistemleri tarafından düşürülmüş olabileceğine dair gördüğümüz haberlere inanmamak için bir sebep yok.

*Tam da bu yüzden, tüm olguları ortaya koyan tam kapsamlı bir soruşturmaya ihtiyacımız var. Tam da bu yüzden, böylesi bir soruşturmada İran tarafının tam iş birliğine ihtiyacımız var.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER