A3 Haber

Konunun uzmanı Prof. Yüksel Gürüz, uyuz salgınını anlattı: 10 kat arttı

Konunun uzmanı Prof. Yüksel Gürüz, uyuz salgınını anlattı: 10 kat arttı

Ocak 11
08:37 2020

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Gürüz, son dönemde artan uyuz hastalığının nedenleri ve tedavi yöntemlerini açıkladı. Prof. Dr. Gürüz, uyuz hastalığının artmasının nedeni olarak sığınmacıların toplu yaşam alanlarını işaret ederken, uyuz hastalığında bu yıl 10 kat artış olduğunu belirtti.

Türkiye’de son dönemde uyuz vakalarındaki artış kamuoyunda endişelere neden oldu. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Gaziantep gibi büyükşehirlerde hastalığa yakalanan yurttaşların sayısının artması tartışmaları da beraberinde getirdi. Sağlık Bakanlığı’nın uyuz vakalarındaki artışı kamuoyunda gizlemeye çalıştığı ve yurttaşları panik ortamına sürüklememek istemesi de tartışmaları farklı bir boyuta taşıdı. Uyuz vakalarının artmasıyla beraber eczanelerde uyuz ilacı stokları da tükenme noktasına geldi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Gürüz, son günlerde kamuoyunda endişelere neden olan uyuz hastalığını, nedenleri ve atılması gerekenleri adımları A3 Haber’e açıkladı.

“Hastalığın tanısını koymak zannedilenden daha zorlu bir süreç”

Prof. Dr. Yüksel Gürüz,  toplu yaşam alanlarına dikkat çekerken, “Toplu yaşanan yerlerde, hijyen şartları yeterince iyi değilse, özellikle yaşlıların ve bebeklerin kişisel hijyenleri sağlanmazsa hastalık yaygın olarak görülür. Okullar, yurtlar, ıslahevleri, kamplar, hapishaneler, yatakhaneler gibi yakın temasın yüksek olduğu yaşama alanları bu kaşıntılı deri hastalığının görülme sıklığını arttırır. Hastalık tanısını koymak genellikle düşünüldüğünden daha zorlu bir süreçtir. Yakın temasın dışında elbise ve iç çamaşırı ortak kullanımı, aynı yatakta uyumak hastalığın bulaşmasını arttıran faktörlerdir” dedi.

“10 kat artış gerçekleşti”

Prof. Dr. Gürüz, uyuz vakalarının 10 kat arttığını belirtirken, “Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji direkt tanı laboratuvarımıza çok sayıda başvuru olmaktadır. Önceki yıllara göre yaklaşık 10 katlık bir artış var. Tedaviye direnç ne yazık ki belki uygulama hatalarından kaynaklı karşılaştığımız bir sorun. Türkiye’de bu hastalığın tedavisinde ağızdan kullanılacak ‘ivermectin’ ne yazık ki mevcut değil. Yurtdışından temin etmek gerekiyor” dedi.

 “Uyuz hastalığındaki artışın nedeni sığınmacılar”

Uyuz hastalığının son dönemde artmasının nedeni olarak özellikle yalnızca Suriyelilerin değil tüm sığınmacıların hijyensiz ve kötü yaşam koşuları olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yüksel Gürüz, “Uyuz hastalığının sayısındaki artış hastane kayıtları ve uyuz tedavisinde kullanılan ilaçlar tezgahlarda yok sattığı haberlerinden de anlaşılacağı gibi beklenmedik bir artış söz konusu. Bu artışın nedeni Türkiye’nin sınırlarında yaşanan, Afrika ve Afganistan’daki kötüleşen yaşam koşullarından kaçıp ülkemize sığınan düzensiz göçmenlerin çok kötü hijyen şartlarında yaşamaları, günlük hayatta bizlerle yakın temas içinde olmalarını gerektiren sektörlerde çalışmaları, bazılarının fuhuş sektöründe kaçak işçi olarak çalışması ne yazık ki bu artışın arkasındaki en önemli nedenlerdir” dedi.

 “Sadece uyuz değil tüm hastalıklar ilaçlara direnç gösteriyor”

Uyuz parazitinin ilaçlara direnç göstermesini değerlendiren Prof. Dr. Gürüz, “Tüm dünyada hastalıkların çoğunda ilaç direnci sorunu görülmektedir. Burada esas konu yanlış doz, yetersiz süre kullanım gibi nedenlerden dolayı hastalık etkenlerinin ilaçlara direnç kazanmasıdır. Bu hastalık etkeni içinde benzer nedenlerden dolayı tedavi olamayan olgular vardır” dedi.

“Eczaneler kükürtlü vazelinli yaptıkları kremi veriyor”

Eczanelerde uyuz ilacı stoklarının tükenmesine ilişkin de konuşan Prof. Dr. Gürüz, “Ülke genelinde ilaçların fiyatlarındaki değişimler, SGK’nın ödeme kalemlerinde yaptığı yenilikler, ilaç raporlanmasında alınan kararlar, ithal ilaçlarda kurlardaki değişimlerin yansımaları nedeniyle bazen her ilaç eczanelerde stokta bulunmamaktadır. Uyuz tedavisinde kullanılan ilaçların aldığım bilgi doğrultusunda 3 aydır günde onlarca kişinin bu ilaçları talep ettiğini duyuyorum ve ilacın olmadığı bilgisini aldım. Şu anda eczacılar kükürtlü vazelinli yapma krem verdiklerini biliyorum” dedi.

“Hijyene dikkat edilmesi gerek”

Uyuz hastalığının önüne geçmek için hijyene dikkat çeken Prof. Dr. Gürüz, “İnsanların doğrudan temas içinde oldukları yerleşkelerde hijyen koşullarının iyileştirilmesi, çamaşır ve giysi ortaklaşmanın önüne geçilmesi, çamaşırların yüksek ısıda yıkanması ve hatta ütülenmesi gerek. Hijyene dikkat ettiğimiz takdirde bulaşmaların en az seviyeye inmesini sağlayabiliriz” dedi.

Hangi ilaçların kullanılması gerek?

Uyuz hastalığında tedavi süreci için ilaç önerilerinde de bulunan Prof. Dr. Gürüz, “Doz ve süreç iyi takip edilirse, riskli bölgelere sürülecek ‘permethrin’ ve ağır olgularda ağızdan ‘ivermektin’ adlı ilaçlar şu anda uyuz tedavisi için oldukça yeterlidir. Kaşıntıyı azaltmak için dört hafta süreyle ‘antihistaminik’ dediğimiz alerjik reaksiyonları azaltan bir ilaçı eklemek gerekebilir” diye konuştu.

Uyuz hastalığı nedir, nasıl bulaşır?

Uyuz, insanlık tarihinde etkeni tanımlanmış ilk hastalıklardandır. Uyuz hastalığına ait veriler MÖ 1200 yıllarına kadar dayanıyor. Uyuz, kaşıntılı bir deri enfestasyonudur. Hastalık insanlara, uyuzlu bir başka insanla yakın fiziksel temas yoluyla bulaşır. Temas sonrasında belirtilerin ortaya çıkması 2 ile 6 haftayı bulur. Geceleri artan şiddetli kaşıntı, aile hikayesinin olması ve lezyonların klinik dağılımı oldukça tipiktir. Sıklıkla el bilekleri, parmak araları, koltuk altı, meme başı çevresi ve genital bölgeye yerleşir.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER