A3 Haber

AKP’nin kayyumdan sonraki yeni icadı: Muhalif belediyelere sanal kilit!

AKP’nin kayyumdan sonraki yeni icadı: Muhalif belediyelere sanal kilit!

Ocak 13
08:39 2020

Yerel seçimlerin ardından belediyelerinin bir bölümünde ağırlığını kaybeden AKP’nin, belediye hizmetlerini “Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi” adı altında internet üzerinden uzaktan kontrol altına alarak, belediyelere adeta “sanal kilit” vuracağı belirtiliyor. Belediye Yazılım Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BEYSİAD) Başkanı Mehmet Özyirmidokuz, belediyelerin ayrı ayrı yürüttüğü internet hizmetlerinin tek elden İçişleri Bakanlığı’na geçeceğini, yeni yöntemle birlikte Ankara, İstanbul ve İzmir büyükşehir belediyeleri de dahil tüm belediyelerdeki kontrolün İçişleri Bakanlığının kontrolüne gireceğini söyledi.

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre Mehmet Özyirmidokuz, yeni sistemin devreye girmesiyle muhalefet partilerinin yönettiği belediyelerin kendi projelerini uygulayamayacağını, merkezden gelen projelerle halka hizmet sunmak zorunda kalacağını, belediye ve halka ait bilgilerin ise belediyelerden alınıp direkt bakanlığa verileceğini bildirdi.

“Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı” adı altında siyasi bir proje

İktidarın hazırladığı Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı’na göre, muhalefet ya da iktidarın yönetiminde olduğuna bakılmaksızın ülke genelindeki tüm belediyelerin internet üzerindeki hizmetleri, iktidarın kontrolündeki tek veri tabanından ve ortak altyapıdan yönetilecek.

Düzenlemeyi değerlendiren BEYSİAD Başkanı Mehmet Özyirmidokuz, halen belediyelerin vergi ödemeden yaşlı bakım hizmetlerine kadar tüm projelerinin bilgisayar altyapısının BEYSİAD üyesi uzmanlaşmış kuruluşlar tarafından kurulup işletildiğini, yeni sistemde ise tüm belediyelerin tek bir veri tabanına bağlanarak özerk yapılarının gözardı edileceğini söyledi.

“Bu sistem, belediyelerin elini kolunu bağlar”

Özyirmidokuz, şu uyarılarda bulundu:

“Yeni sistemle birlikte İçişleri Bakanlığı tüm belediyelere, ‘Ben size bir uygulama vereceğim hepiniz aynısını uygulayacaksınız’ diyecek. Oysa siyasi kurumlar olan belediyelere merkezden müdahale olmaması lazım. Bu biraz siyasi proje gibi duruyor. Belediyeleri vesayet altında bırakmak, kontrol etmek, kayıt altına almak, bir takım şeylere de engel olmak için yapıldığını düşünüyorum. Örneğin, İstanbul belediyesi özürlülere yönelik bir proje uygulamak isteyecek ancak bakanlık tek tip uygulama nedeniyle bu projeye izin vermeyecek. Yeni sistem, belediyelerin ellerini kollarını bağlar. İmar uygulaması yapıyorsunuz hepsi orada olacak. Her türlü özel bilgi, iç yazışmalar, yatırım bilgileri, ileriye, geriye dönük planlar hepsi merkezde olacak.”

Hizmetler aksayacak

Proje ortağı olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın aksine İçişleri Bakanlığı’nın uzmanlaşmış tüm firmaları ve yetişmiş personeli işsiz bırakacak şekilde tek merkezden kontrol yöntemine geçtiğini belirten BEYSİAD Başkanı Özyirmidokuz, yeni projeyle iktidar ya da muhalefet, mega kent ya da küçük şehir ayırt edilmeden tüm belediyelerin aynı uygulamayı kullanarak hizmet üretmek zorunda kalacağını bildirdi.

Seçimle gelen belediye yönetimlerinin bir sonraki seçimi kazanmak için hizmet yarışına girdiğini hatırlatan Özyirmidokuz, bilişim teknolojilerinin tek merkezden tektipleştirilmesi nedeniyle vatandaşın alacağı hizmetlerin aksayacağını ve akıllı şehir projelerine darbe vuracağını söyledi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER