A3 Haber

‘Bakanlık kadına şiddet rakamlarını ya bilmiyor ya da gizliyor’

‘Bakanlık kadına şiddet rakamlarını ya bilmiyor ya da gizliyor’

‘Bakanlık kadına şiddet rakamlarını ya bilmiyor ya da gizliyor’
Ocak 14
16:34 2020

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Türkiye’de 7,5 dakikada bir kadının şiddete uğradığı için Şiddeti Önleme Merkezi’ne geldiğini belirterek, “Bakanlık kadına şiddet ve kadın cinayeti davalarında iyi hal indirimlerini meşrulaştıran iktidarın bir kurumudur” dedi.

Türkiye’de kadına şiddet olaylarında meydana gelen artışlara dikkat çeken CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, çarpıcı rakamlar açıklayarak, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nı eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından açıklanan rakamlara göre 7 yılda 514 bin kişinin Şiddeti Önleme Merkezi’nden yararlandığını belirten İlgezdi, “Şiddete uğradığı için ŞÖNİM’lerden yararlanan kadınların sayısı şiddetin boyutunu ortaya koyuyor, saatte 8, her 7 buçuk dakikada bir kadın şiddete uğradığı için ŞÖNİM’e gelmiş. Bu merkezlere gelemeyen veya bu merkezlerden haberi olmayan şiddete uğrayan kadınları da düşündüğümüzde tablonun ne kadar acı olduğu bir kez daha ortaya çıkıyor” dedi.

Yılda en az 72 bin 500 kadın şiddete uğruyor

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na ŞÖNİM’lerle ilgili bilgi edinme başvurusu yaptığını bildiren İlgezdi, kendisine şiddetin boyutlarını gizleyen skandal bir yanıt verildiğini söyledi.

Oktay tarafından açıklanan verilerin, yılda en az yaklaşık 73 bin 500 kadının, ayda 6 bin 100 kadının, günde 204 kadının şiddete uğradığı gerçeğini ortaya koyduğuna dikkat çeken İlgezdi, konuya ilişkin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına vermiş olduğu soru önergeleri ve bilgi edinme başvurularının yanıtsız bırakıldıını söyledi.

“Bakanlık kulağının üzerine yatıyor”

Gamze Akkuş İlgezdi, “Sayın Bakan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Okay’ın açıkladığı rakamları ya bilmiyor, ya da bilgi gizliyor. Bakanlık kulağının üzerine yatarak şiddeti gizleyemez ve önleyemez” dedi.

İlgezdi, Aile Bakanlığının kadına şiddetti önlemek için hiçbir çaba harcamayan, aksine kadına şiddet ve kadın cinayeti davalarında iyi hal indirimlerini meşrulaştıran iktidarın bir kurumu olduğunu belirtti.

“Bütçeden ayrılan pay yüzde 1”

İlgezdi, şunları söyledi:

“ŞÖNİM’lerin de bağlı olduğu Kadının Statüsü Genel Müdürlüğüne bütçesinden yüzde 1 pay ayıran bakanlığın bir kadın politikası olması mümkün müdür? Kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet için bir çözüm arayışında olması mümkün müdür? Kadın başına 3 lira ayıran Aile Bakanlığı aslında kadına, şiddeti de, tacizi de, sefaleti de hak görüyor.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER