A3 Haber

Rahşan Ecevit yaşamını yitirdi

Rahşan Ecevit yaşamını yitirdi

Rahşan Ecevit yaşamını yitirdi
Ocak 17
22:32 2020

GATA’da tedavi gören Rahşan Ecevit yaşamını yitirdi.

Bir süredir Gülhane Askeri Tıp Akademisinde (GATA) tedavi gören eski Başbakan Bülent Ecevit’in eşi ve DSP’nin kurucusu Rahşan Ecevit, bu akşam saat 21.00 sularında yaşama gözlerini yumdu.

Rahşan Ecevit kimdir?

Eski Başbakan Bülent Ecevit’le birlikte Türk siyasetinde yer alan Rahşan Ecevit, 97 yıllık yaşamı boyunca bir yandan tarihe tanıklık ederken, bir yandan da güçlü kadın kimliğiyle tanındı.

1923 YILINDA BURSA’DA DÜNYAYA GELDİ

1923 yılında Bursa’da doğan Rahşan Ecevit’in doğum adı Zekiye Rahşan Aral’dı. Selanik’ten Şebinkarahisar’a yerleşmiş bir ailenin kızı olan Rahşan Ecevit’in babası Namık Zeki Aral, annesi Zahide Aral’dır.

ROBERT KOLEJİ’NDEN MEZUN OLDU

Ankara Lisesi ve Robert Koleji mezunu olan Rahşan Ecevit, 1946 yılında Bülent Ecevit’le evlendikten sonra hayatı büyük siyasi mücadelelerle geçti . Demokratik Sol Parti ile Demokratik Sol Halk Partisi’nin kurucusu olan Rahşan Ecevit aynı zamanda DSP’nin ilk Genel Başkanlığını da yapmıştır.

Siyaseten yasaklı olduğu dönemler dahil olmak üzere eşi Bülent Ecevit’e sonuna kadar verdiği destekle tanınan Rahşan Ecevit, aynı zamanda iyi derecede İngilizcesi, ressam ve yazar kimliği ile de Türkiye’de kadınlar için önemli bir rol model oldu.

Kurucusu olduğu Demokratik Sol Parti’den 4 Haziran 2009 tarihinde istifa eden Ecevit, 17 Ocak 2010 tarihinde kurucusu olduğu Demokratik Sol Halk Partisi’nin 2. Genel Başkanlığına seçildi.

KILIÇDAROĞLU’NU DESTEKLEMİŞTİ

22 Mayıs 2010 tarihindeki 33. CHP kurultayına bağımsız milletvekili Emrehan Halıcı ile katılan Rahşan Ecevit, Kemal Kılıçdaroğlu’na ve CHP’ye desteğini açıklamıştı.

BEŞ YILDIR TEDAVİ GÖRÜYORDU

Bülent Ecevit’in yaşamını yitirmesinin ardından sağlık sorunları nedeniyle de siyasetten geri planda kalmayı tercih eden Rahşan Ecevit, 5 Mayıs 2015 tarihinde vücundaki sıvı kaybı ve akciğer yetmezliği nedeniyle Ankara GATA’da tedavi gördükten sonra 8 Kasım 2015 tarihinde taburcu edilerek evinde istirahate çekilmişti.

Rahşan Ecevit’in 97 yıl süren yaşam mücadelesi akşam saatlerinde GATA’da yaşamını yitirmesi ile sonlandı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER