A3 Haber

Yunan gazeteciden ‘Hafter ziyareti’ yorumu: Ankara’ya verilen bir yanıt

Yunan gazeteciden ‘Hafter ziyareti’ yorumu: Ankara’ya verilen bir yanıt

Yunan gazeteciden ‘Hafter ziyareti’ yorumu: Ankara’ya verilen bir yanıt
Ocak 17
14:43 2020

Yunan gazeteci Polivios Kanes, Halife Hafter’in Atina ziyaretini değerlendirerek, ziyaretin “Ankara’ya verilen bir yanıt” olduğunu söyledi.

A3 Dış Haberler | Libya Ulusal Ordusu Komutanı Halife Hafter, Yunanistan’ın dahil olmadığı Berlin toplantısı öncesinde Yunanistan’ı ziyaret etti.

Hafter’in ziyaretini A3 Haber’e değerlendiren Yunan Polivios Kanes, ziyaretin Türkiye’nin Yunanistan’ı Berlin sürecinden izole etmesine bir yanıt olduğunu söyledi.

Kanes, Yunanistan’ın Hafter’den Berlin görüşmesinde Türkiye-Libya mutabakatının iptalini istemesini talep edeceğini belirtti.

“Hafter’in Yunanistan ziyareti” için değerlendirme

Kanes’in değerlendirmesi şöyle:

“Halife Hafter, Bingazi’den maceralı bir uçuşun ardından Atina’nın dışındaki Elefsina havaalanına mutlak bir gizlilikle geldi. Meclisin 400 metre uzağındaki Sintagma Meydanı’nda bulunan lüks King George Hotel’de ağırlandı. Hafter, Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile ilk tur görüşmesini gerçekleştirdi. Görüşmeler bugün, 17 Ocak’ta da sürecek. Öğlen saatlerinde Hafter’in başbakan Kiriakos Mitsotakis ile görüşmesi bekleniyor. Sonrasında Savunma Bakanıyla ve son olarak ulusal güvenlik kıdemli danışmanıyla görüşecek.

Hafter’in Atina gezisi, Berlin’deki Libya toplantısından 24 saat önce gerçekleşiyor ve bu Yunanistan’ın Türk diplomasisinin Yunanistan’ı Almanya’nın başkentindeki uluslararası toplantıdan izole etmesi için kaygı verici çabalarına bir yanıtı. Yunan diplomasisinin esas hedefi iki ülkenin Doğu Akdeniz’deki deniz sınırlarını belirleyen Türkiye-Libya mutabakatının sonlandırılması. Bu anlaşma Ankara ve Halife Hafter’in ordusunun kuşatması altındaki Trablus hükümeti arasında yapıldı. Mısır, Rusya, Arap Emirlikleri, Fransa ve bariz olarak ABD tarafından destekleniyor. Trablus hükümetine Türkiye destek veriyor.

Atina’nın Hafter’e Berlin’de ateşkes imzalamak için “Türkiye-Libya mutabakatının derhal iptalini” ana bir koşul olarak sunması için baskı uygulayacağı açık.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER