A3 Haber

Kritik Libya Konferansı sona erdi: İşte açıklanan sonuç bildirgesi

Kritik Libya Konferansı sona erdi: İşte açıklanan sonuç bildirgesi

Kritik Libya Konferansı sona erdi: İşte açıklanan sonuç bildirgesi
Ocak 19
21:54 2020

Libya’da kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin başlatılması amacıyla Berlin’de düzenlenen uluslararası konferansı sona erdi. Almanya Başbakanı Merkel, ateşkes ve ambargoya saygı duyulması gerektiğini söyledi.

Libya’da kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin başlatılması amacıyla Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen uluslararası konferans sona erdi. Ev Sahibi Almanya Başbakanı Angela Merkel, basın toplantısında sonuç bildirgesini açıklayarak tarafların kapsamlı bir plan üzerinde anlaştığını duyurdu.

Merkel, “Ateşkes ve ambargoya saygı duyuacak. Sarrac ve Hafter’in burada olması önemliydi. 5 artı 5 kişilik askeri bir komitenin oluşması için isimler verildi” dedi.

Angela Merkel Libya Konferansı kapsamında Hafter ve Sarrac’ın aynı odada bir araya gelmediğini açıkladı.

Ateşkes ve silah ambargosuna uyma çağrısı

Merkel’in ardından söz alan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de taraflara üzerinde mutabık kalınan ateşkes ve silah ambargosuna uyma çağrısı yaptı.

BM Genel Sekreteri Guterres,”Tarafların silah ambargosuna uymasını bekliyoruz. Libya’daki soruna hiçbir şekilde askeri çözüm bulunamaz. Toplantıya katılan tüm taraflar ateşkesi destekleme taahhüdünde bulundu. Silah ambargosuna saygı duyulması çağrısında bulunuyorum. Önümüzdeki günlerde askeri komiteyi Cenevre’de toplayacak duruma geldik” dedi.

Erdoğan ile Pompeo birlikte ayrıldı

Bu arada, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Konferans bittikten sonra beraberindeki heyetle birlikte Berlin’den ayrıldı.

Liderler Konferans’ta hangi mesajları verdi?

Konferans öncesi konuşan liderler, ülkede kalıcı barış sağlanması için “dış güçlerin el çekmesi” gerektiğine vurgu yaptı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, Birleşmiş Milletlerin (BM) çabalarına destek vermek amacıyla ev sahipliği yaptığı konferansta, çatışmaların durması, taraflar arasında karşılıklı güven ortamının tesis edilmesi, Libya’nın toprak bütünlüğünü esas alan kalıcı bir barış anlaşması için görüşmelerin başlatılması hedefleniyordu.

Boris Johnson: Vekalet savaşları sona ermeli

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Libya’da yaşanan şavaşı “vekalet savaşı” olarak nitelendirdi.

Konferans öncesinde konuşan Johnson, “Temelde dış güçler tarafından yönetilen bir vekalet savaşı ile uğraşıyoruz. Bir tarafta Rusya ve Mısır, diğer tarafta Türkiye ve diğerleri var…Libya halkı yeterince acı çekti. Ülkenin artık ileri gitmesinin zamanı geldi” dedi.

Macron: Türkiye, Libya’ya Suriyeli savaşçı göndermeye son vermeli

Konferansta konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye’den Libya’ya asker göndermemesini istedi.

Macron, “Trablus kentine Suriyeli ve yabancı savaşçıların getirilmesinin beni ne kadar endişelendirdiğini dile getirmek zorundayım. Bunun sona ermesi gerekiyor” dedi.

Guiteres: Yabancı aktörlerin de dahil olması derin ve yıkıcı bir çatışma yarattı

Berlin’de düzenlenen uluslararası konferansın açılış konuşmasını yapan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Gutteres, Libya’nın yabancı aktörlerin de dahil olmasıyla birlikte derin ve yıkıcı bir çatışmaya sürüklendiğini belirtti.

Libya’da askeri çözümün mümkün olmadığını vurgulayan Gutteres,”Tüm ülkeyi saracak bir iç savaşı engellemek için şimdi acilen ve kararlı bir şekilde harekete geçmeliyiz” diye konuştu.

Merkel’in açıkladığı Libya Konferansı sonuç bildirgesinde yer alan diğer başlıklar şu şekilde

“Libya Temsilciler Meclisi’nin onayladığı tek, birleşik, kapsayıcı ve etkin bir hükümetin kurulmasını destekliyoruz”

“Ateşkesin uygulanmasını kontrol edecek ve denetleyecek teknik komiteler kurması için BM’ye çağrıda bulunuyoruz”

“BM himayesinde Berlin zirvesi sonrasında koordinasyonu sürdürmek için bir Uluslararası İzleme Komitesi oluşturuyoruz”

“Ateşkesin başlamasından itibaren taraflara ve destekçilerine askeri faaliyetlerine son vermeleri çağrısında bulunuyoruz”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER