A3 Haber

AKP’den bekçilerin yetkilerini genişleten kanun teklifi: Kimlik sorup gözaltına alabilecekler!

AKP’den bekçilerin yetkilerini genişleten kanun teklifi: Kimlik sorup gözaltına alabilecekler!

AKP’den bekçilerin yetkilerini genişleten kanun teklifi: Kimlik sorup gözaltına alabilecekler!
Ocak 22
13:07 2020

Kamuoyunda tartışma yaratan “Bekçiler kimlik sorabilir mi” sorusu üzerine AKP yeni bir hamle yaptı. Mahkemeler “bekçilerin kimlik sorama yetkisi olmadığı” yönünde kararlar almaya başlayınca, AKP bekçilerin yetkisini genişleten adım attı. AKP Grup Başkan Vekili Mehmet Muş, çarşı ve mahalle bekçilerine kimlik sorabilme ve adli görevler verilmesini de içeren kanun teklifini TBMM Başkanlığına sunduklarını açıkladı.

Bekçilerin yetkileri genişliyor.

AKP Grup Başkan Vekili Mehmet Muş, çarşı ve mahalle bekçilerine halka yardım, vatandaşlardan kimlik sorabilme ve adli görevler verilmesini de içeren kanun teklifini TBMM Başkanlığına sunduklarını açıkladı.

Gözaltına alabilecek

Kanun teklifi 18 maddeden oluşuyor. Bekçiler, olay çıktığı zaman suçluları gözaltına alıp genel kolluk kuvvetine bildirecek. Bekçiler daha önce polisle beraber çalışıyordu; düzenleme ile Jandarma ile de çalışma imkanı geliyor.

Müdahale edebilecek 

Suç işlenme anında veya hemen sonrasında suçlulara müdahalede bulunmak, suç mahallindeki kanıtları muhafaza altına almak, delillerin kaybolmamasını sağlamak, ortadan kaldırılmasını engellemek de bekçilerin görevleri arasında olacak.

21 bin 300 bekçi görev yapıyor

Türkiye’de toplam 21 bin 300 çarşı ve mahalle bekçisi emniyet teşkilatına dahil olarak görev yapıyor. 8 bin 200 bekçi ise bu yıl içinde atamalarının yapılmasını bekliyor.

Ne olmuştu?

İzmir  35. Asliye Ceza Mahkemesi ile Mardin 2. Sulh Ceza Hakimliği, iki ayrı olayda “bekçilerin kimlik sorma yetkisinin bulunmadığı” yönünde karar vermişti.

Kamuoyunda da bekçilerin kimlik sorma ve üst arama yetkilerinin olup olmadığı tartışma konusu olmuştu.

Mahkemeler bekçilerin kimlik sorma yetkisi olmadığına hükmetmişti.

Mahkemenin bu kararından rahatsız olan Emniyet Genel Müdürlüğü, “mahkeme kararın tek bir olayla ilgili olduğunu” savunmuştu. 

AKP, mahkemelerin bu kararları üzerine kanun değişikliği yaparak bekçilerin yetkilerini genişletme yönünde yeni bir adım attı.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER