A3 Haber

BM: Prens Selman, Washington Post’un sahibi Bezos’un telefonunu hackledi

BM: Prens Selman, Washington Post’un sahibi Bezos’un telefonunu hackledi

BM: Prens Selman, Washington Post’un sahibi Bezos’un telefonunu hackledi
Ocak 22
21:05 2020

Kaşıkçı’nın köşe yazdığı Washington Post’un sahibi Bezos’un cep telefonunun hacklenmesinden Suudi Veliaht Prensi Selman’ı sorumlu tutan iki BM raportörü, amacın gazetenin Suudi kraliyetiyle ilgili yayınlarını etkilemek olduğunu bildirdi.

İsrailli NSO Grup’un “Pegasus” adlı casus yazılım teknolojisiyle vatandaşlarını takip ettiği, Cemal Kaşıkçı cinayetinde de aynı teknolojiye başvurduğu ortaya çıkan Suudi kraliyeti, bu kez dünyanın en zengin kişisi Jeff Bezos’un cep telefonunu hacklemekle itham edildi.

ABD iş aleminin imparatorlarından Bezos, e-ticaret devi Amazon’un yanısıra The Washington Post gazetesinin de sahibi.

Mayıs 2018’de gerçekleşen Bezos’un hacklenmesiyle ilgili İngiliz gazetesi The Guardian’ın haberinin ardından, BM Yargısız İnfaz Özel Raportörü Agnes Callamard ile İfade Özgürlüğü Özel Raportörü David Kaye basın açıklaması yaptı.

“Post’un yayınlarından duydukları rahatsızlıkla…”

Aynı zamanda BM’nin Kaşıkçı cinayeti soruşturmasını yürütmüş bu iki rapörtöre göre, Bezos’un cep telefonunun Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın (MbS) WhatsApp hesabından gönderilen virüslü videoyla hacklenmesinin nedeni, The Washington Post’un Suudi kraliyetiyle ilgili yayınlarını susturmak değilse bile etkilemek olabilir.

Kaşıkçı’nın öldürülmesi hackleme olayından altı ay sonra

Bezos’un telefonunun hacklenmesinden altı ay sonra da Kaşıkçı Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğuna çağrılarak Suudi ajanlarından oluşan bir ekip tarafından öldürülüp cesedi parçalara ayrılmış ve bulunmayacak hale getirilmişti. CIA, cinayet emrini MbS’nin verdiği sonucuna varmıştı.

“ABD’nin derhal soruşturma açması lazım”

Callamard ile Kaye de Bezos’un hacklenmesinde Selman’ın rolüne işaret eden bilgilerin ellerinde olduğunu belirterek ABD’den soruşturma talep etti. İki BM yetkilisi,  “Suudi işi olduğuna dair suçlamalar ABD ve diğer ilgili yetkililerin derhal soruşturma açmasını gerektiriyor” dedi. Kaşıkçı cinayetinin ardından internette yürütülen Bezos karşıtı kampanyadan da Suudi tarafını sorumlu tuttu.

“İsrail casus yazılımı kullanılmış olabilir”

Bezos’un hacklemeyle ilgili yaptırdığı araştırmayı ve sonuçlarını güvenilir bulduklarını belirten iki BM yetkilisi, araştırmaya göre videonun alınmasından birkaç saat sonra cihazın davranışlarında anormal ve aşırı değişiklik meydana geldiğini, telefondan dışarı çıkan veri düzeyinin 300 katına çıktığını aktardı. Bezos’un telefonunun İsrail casus yazılımıyla hacklenmiş olabileceğini kaydetti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER