A3 Haber

Bilim insanları Manisa’daki depremleri değerlendirdi: İşte o uyarılar…

Bilim insanları Manisa’daki depremleri değerlendirdi: İşte o uyarılar…

Bilim insanları Manisa’daki depremleri değerlendirdi: İşte o uyarılar…
Ocak 23
08:21 2020

Manisa’da peş peşe meydana gelen depremlerin ardından bilim insanları farklı değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Okan Tüysüz “Depremler uzun sürebilir. Birkaç gün veya hafta daha devam edebilir” derken, Dr. Ramazan Demirtaş “Kırılma devam ediyor. Fayın nasıl davranacağına karar vermek için çok erken” değerlendirmesinde bulundu. Prof. Naci Görür de, “Sığ bir deprem” diye konuştu.

Manisa’nın Akhisar ilçesinde dün 22.15’de meydana gelen 5.4’lük depremin ardından Manisa’da 2 saat içinde 31 sarsıntı meydana gelirken bilim adamları uyarılarda bulundu.

“Akhisar’daki fay en fazla 6 şiddetinde deprem üretebilecek bir fay”

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, televizyonların canlı yayın programlarında şu değerlendirmelerde bulundu:

“Batı Anadolu bölgesi, bütünüyle bir deprem bölgesi. Akhisar’da olan bir deprem, burada kuzey-güney uzanımlı bir fay var. Bu fayın uzunluğu da 30 km civarında. Bu fayın faaliyete geçme olasılığı var. Şu anda depremi oluşturan fayın odak çözümü bizim için çok önemli. Bu henüz yayınlamış değil. 5,5 veya 6 şiddetinde deprem üretebilecek bir faydır bu. Daha fazla büyük bir deprem beklentisi yok. Daha küçük depremler olabilir. Eğer bu depremde hasar alan binalar varsa dikkat edilerek girilmeli çünkü küçük çapta da olsa yeni depremler olabilir. Birkaç gün veya hafta sürebilir. Küçük artçılar olacaktır bu depremin arkasından. Ondan sonra da sönümlenip gidecektir.”

“Sığ bir deprem”

Prof. Dr.Naci Görür, şunları söyledi:

“Manisa, Akhisar’da 5,4 büyüklüğünde görece küçük bir deprem oldu. Bu yörede Akhisar’ın kuzeyinde KD-GB doğrultulu, sağ yönlü, doğrultu atımlı ve kısa bir fay var. Deprem bu fay ile ilişkili olabilir. Sığ bir deprem olduğu için nispeten şiddetli hissedilmiş olabilir.”

“Kırılma devam ediyor”

Dr. Ramazan Demirtaş da, yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:

“Deprem olur olmaz sıfırıncı dakikada o fayın nasıl davranacağına sizler karar veremezsiniz. Depremden sonra en az 1-3 ay izlenmesi gerekir. O fayın daha büyük deprem üretip üretmeyeceğini matematiksel olarak hesaplayamazsınız. Kırılma devam ediyor. Fayın nasıl davranacağına karar vermek için, çok erken. 5.4’ün ardından daha büyük deprem olmaz’ demek kadar ‘daha büyük deprem olur’ demekte o kadar çok zor. Her ikisinin de formülü yok.”

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Oğuz Gündoğdu, son depremlere ilişkin şöyle konuştu:

“Çok sık depremler olması öncü olduğu anlamına geliyor. Akhisar çok uzak. Bu depremlerden bazısı artçı sayılan depremlerdir diğerleri de öncü depremleridir. Bu nedenle beklenen büyük depremin sırası değil. Bu zon içerisinde olan depremdir. İçerisinde 5,5 6’ya giden depremler olabilir.”

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER