A3 Haber

AKP bütçe açığını olağandışı gelirlerle kapatmaya çalışıyor: ‘Tek seferlik’ gelirlerin büyüklüğü 105 milyar lirayı aştı

AKP bütçe açığını olağandışı gelirlerle kapatmaya çalışıyor: ‘Tek seferlik’ gelirlerin büyüklüğü 105 milyar lirayı aştı

AKP bütçe açığını olağandışı gelirlerle kapatmaya çalışıyor: ‘Tek seferlik’ gelirlerin büyüklüğü 105 milyar lirayı aştı
Ocak 24
09:59 2020

2017 yılında 27.8 milyar lira olan “tek seferlik” bütçe gelirleri, 2019 yılında neredeyse dört kat artarak 105 milyar lirayı geçti. Bütçe açığının giderek daha fazla olağandışı gelirlerle kapatılmaya çalışıldığı belirtiliyor.

Bütçe açığının kapatılması için olağandışı giderlerin giderek daha fazla kullanıldığı, “tek seferlik bütçe gelirlerinde” büyük artış olduğu bildiriliyor.

Dünya’dan Talip Aktaş’ın aktardığına göre 2017 yılında 27.8 milyar lira olan tek seferlik gelirler, 2018 yılında 53.3 milyar liraya, 2019 yılındaysa 105.3 milyar liraya ulaştı.

Aktaş’ın yazısının ilgili kısmı şöyle:

“2001 krizi ardından Türkiye iktisat literatürüne giren “faiz dışı fazla” kavramı, faiz ödemeleri dışarıda tutulduğunda, -vergi başta olmak üzere- olağan bütçe gelirlerinin bütçe harcamalarını karşılama kapasitesini ifade ediyor. Yani bütçe denkliğini ölçen bir tür turnusol kağıdı… Dolayısıyla da uzun yıllar ekonomik istikranın üç temel çapasından biri olarak gösterildi.

Ancak son yıllarda harcamaların gelirlerin üzerinde artmasıyla bütçe performansında da bir zayıflama var. Özellikle son iki yıldaki bozulma dikkat çekici… Hızlı büyüyen açık ise geçmiş yıllardakinden çok daha yüksek miktarda tek seferlik gelir yaratılarak kapatılmaya çalışılıyor. Diğer bir ifadeyle, bütçe açığının finansmanında giderek daha fazla oranda olağandışı gelir türleri kullanılıyor.

Nitekim, 2019 yılında faiz dışı bütçe dengesi, maliye tanımlı hesapla 23,7 milyar lira açık verirken, IMF tanımlı ya da diğer ifadesiyle program tanımlı açık miktarı 128,1 milyar lira olarak gerçekleşti. Bu iki hesap arasında 104,3 milyar liralık fark, aynı zamanda tek seferlik gelirlerin de büyüklüğünü ifade ediyor. Tek seferlik gelirlerde geçen yıl en büyük kaynak Merkez Bankası oldu. TCMB’den 37,5 milyar lirası bankanın karı, 40,8 milyar liralık bölümü de yedek akçelerden olmak üzere 78,3 milyar lira bütçeye aktarıldı. Geçen yıl ayrıca imar affından 8,8 milyar, bedelli askerlik uygulamasından da 1,5 milyar lira tutarında gelir yaratıldı.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER