A3 Haber

Koranavirüs salgını büyüyor: Vaka sayısı 830, ölü sayısı artıyor, 8 binden fazla insan karantinada

Koranavirüs salgını büyüyor: Vaka sayısı 830, ölü sayısı artıyor, 8 binden fazla insan karantinada

Koranavirüs salgını büyüyor: Vaka sayısı 830, ölü sayısı artıyor, 8 binden fazla insan karantinada
Ocak 24
07:54 2020

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan, insandan insana bulaştığı tespit edilen ve hızla yayılan yeni koronavirüs salgınında vaka sayısının 830’a ve ölü sayısının 26’ya çıktığı bildirildi.

Çin Merkez Televizyonu CCTV’nin aktardığına göre Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, koronavirüs salgınında vaka sayısının 830’a ve ölü sayısının 26’ya çıktığını açıkladı.

Komisyondan yapılan açıklamada, “23 Ocak saat 00.00 itibariyle Ulusal Sağlık Komisyonu, Hubey eyaletindeki 24, Hebey eyaletindeki bir vaka, 177 ağır vaka ve 26 ölüm dahil olmak üzere 29 ilde toplam 830 teyit edilmiş yeni koronavirüs enfeksiyonu vakası tespit etti” ifadeleri yer aldı.

Komisyon, ayrıca 8 binden fazla kişinin karantinada olduğu bilgisini paylaştı.

Çinli yetkililer, son olarak 639 vakanın tespit edildiğini ve 17 kişi bu nedenle hayatını kaybettiğini bildirmişti.

Dün itibarıyla Hong Kong ve Makao Özel İdari bölgelerinde 1’er kişide saptanan virüs, ABD, Japonya, Güney Kore’de 1’er, Tayland’da 3 kişide tespit edilmişti.

Virüse son olarak Suudi Arabistan ve Singapur’da rastlanmıştı.

Vuhan’da dün havaalanı ve tren istasyonları giden yolculara kapatılmış ve toplu ulaşım askıya alınmıştı.

Nedir bu koronavirüs?

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Balkan, NTV’den Tülay Karabağ’a konuştu. Karabağ’ın yönelttiği sorular ve Balkan’ın bunlara verdiği yanıtlar şöyle:

Çin’deki gizemli virüs nedir, bir koronavirüs türü mü? 

Evet yeni bir koronavirus tipi ile karşı karşıyayız. Çin’in Wuhan kentinde 31 aralık 2019 tarihinden itibaren bildirilmeye başlanan ve 20 Ocak itibarı ile 224 vakaya ulaşan zatürre salgınının etkeni; 7 ocak 2020 tarihinde Çin sağlık otoriteleri tarafından ‘2019 – yeni Coronavirus (2019-nCoV)’ olarak ilan edildi.

Koronavirüsün özellikleri nelerdir? 

Koronavirüsler hayvanlardan insanlara bulaşan ve soğuk algınlığından ciddi zatürreye bağlı solunum yetmezliğine ve ölümlere yol açabilen geniş bir virüs ailesidir. Aslında çoğumuzun bu virüsün bilindik tipleri ile defalarca karşılaştığı ve defalarca soğuk algınlığı geçirdiği söylenebilir. Ancak hayvanlar arasında dolaşan bazı türler insanın bağışıklık sistemine tamamıyla yabancıdır ve insana bulaştığında daha önce SARS ve MeRS salgınlarında olduğu gibi ciddi sonuçlara yol açabilmektedir. SARS virüsünün misk kedilerinden, MeRS virüsünün ise tek hörgüçlü develerden bulaştığı bilinmektedir. Yeni coronavirus salgınının Vuhan şehrinde bir deniz ürünleri toptan satış pazarından kaynaklandığı düşünülmekle birlikte hangi hayvandan bulaştığı henüz kesinlik kazanmamıştır.

Yeni koronavirüs nasıl bulaşıyor? DSÖ ve Çin sağlık yetkilileri hayvanların yanı sıra insandan insana da bulaştığını açıkladı…

Evet, bu yeni tip koronavirüs de ilk vakalara hayvandan bulaşmış olmakla birlikte hayvan teması olmayan vakaların da görülmeye başlanması ile virüsün günler içinde insandan insana bulaşma özelliği kazandığı veya bu özelliğin virüste bulunduğu düşünülmeye başlanmıştır. İnsandan insana bulaşıp bulaşmadığını ve kesin bulaşma yolunu ortaya koymaya yönelik çalışmalar devam etmektedir. 16 Ocak’ta virüsün tanısını koymak için kullanılabilecek laboratuvar yönteminin belirlendiği duyurulmuştur. Yeni vakaların daha hızlı tanınmasını sağlayacak bu gelişme, virüsün çoğalma ve bulaşma davranışını anlamamızı sağlayacak, korunma önlemlerini belirlememize yardımcı olacaktır.

Yeni koronavirus bulaştıktan sonra nasıl belirtiler veriyor? 

Yeni koronavirüsün bulaştığı bazı kimselerde belirtisiz veya çok hafif bulgularla soğuk algınlığı gibi seyrediyor olması olasıdır. Ancak kaydedilen vakalarda ateş, öksürük, nefes darlığı ve solunum güçlüğü bulguları ön plandadır. Ciddi vakalarda, enfeksiyon zatürreye, ciddi akut solunum sendromuna, böbrek yetmezliğine ve hatta ölüme neden olmaktadır.

Yeni Çin koronavirüsünden kaynaklanan “gizemli hastalık” nasıl tedavi ediliyor?

Henüz belirli, özgül bir tedavisi yoktur. Ciddi vakaların yoğun bakım koşullarında, gerekli solunum izolasyon önlemleri alınarak takip edilmesi gerekmektedir.

“Et ve yumurtaların iyice pişirilmesi son derece önemli”

Yeni virüs ve “gizemli hastalık” tan korunmak için neler yapılmalı?

Yeni koronavirüs salgınının ülkemizi etkilememesi için alınacak büyük ölçekli önlemler dışında, kişisel olarak alınması gereken önlemler nezle ve grip için alınması gereken önlemler ile benzerdir. Düzenli el yıkama, öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burnun tek kullanımlık mendil veya giysinin kol kısmı ile kapatılması sayılabilir. Öksürme ve hapşırma gibi solunum yolu rahatsızlığı belirtileri gösteren kişilerle yakın temastan kaçınılmalıdır.Yeni koronavirüsün bulaşma yolu netlik kazanmadığı için et ve yumurtaların iyice pişirilmesi de son derece önemlidir.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER