A3 Haber

İşte Epig Mimarlık’ın ‘kent suçları’ dosyası ve Fethullah Gülen cemaatiyle ilişkisi

İşte Epig Mimarlık’ın ‘kent suçları’ dosyası ve Fethullah Gülen cemaatiyle ilişkisi

İşte Epig Mimarlık’ın ‘kent suçları’ dosyası ve Fethullah Gülen cemaatiyle ilişkisi
Ocak 25
00:04 2020

İzmir’de “Zorlu Konak” adlı gökdelen projesini yürüten Epig Mimarlık’ın, kent suçları dosyasının kabarık olduğu ortaya çıktı. Tartışmalı birçok projede adı geçen Epig Mimarlık’ın Fethullah Gülen cemaati ile ilişkileri de dikkatlerden kaçmadı. Küçükbay Group’a ait Orkide By Tower projesinde ve Şifa Hastanesi’nde Epig Mimarlık patronu Semiha Güneş’in imzası var. 

İzmir kamuoyunun uzun süredir tartıştığı “Zorlu Konak” adlı gökdelen projesinin yankıları sürerken, projeyi yürüten Epig Mimarlık’ın işlediği kent suçları bir bir ortaya çıktı.

Meslek Odaları ve yurttaşların tepkiyle karşıladığı “Zorlu Konak” adlı gökdelen projesini yürüten Epig Mimarlık’ın İzmir’de hayata geçirdiği tartışmalı projeler gün yüzüne çıkarken, Epig Mimarlık patronu Mimar Semiha Güneş’in de danışmanlık yaptığı firmaların, İzmir’in kent estetiğine ihanet eden şirketler olduğu öğrenildi.

Semiha Güneş’in bugüne dek imzasını attığı projeler kamuoyunda tartışmalara neden olurken Fethullah Gülen cemaatiyle ilişkisi gözden kaçmadı.

Semiha Güneş’ten İstinye Park ve Zorlu Holding’e danışmanlık hizmeti

Epig Mimarlık patronu Semiha Güneş, İzmirlilerin büyük tepki gösterdiği, askeri alanın peşkeş çekildiği, yurttaşların hukuki yollara başvurduğu ancak tüm itirazlara rağmen Üçkuyular’da inşası devam eden İstinye  Park’a danışmanlık hizmeti veriyor. Semiha Güneş ayrıca İş GYO ve Zorlu Holding’in danışmanlığını yürütüyor.

Fethullah Gülen cemaatine ait Şifa Hastanesi Epig Mimarlık’ın eseri

Semiha Güneş’in patronu olduğu Epig Mimarlık resmi internet sitesinde hayata geçirdiği ve devam eden projelerine yer veriyor. Ancak firmaya ait projelerin hepsi sitede yer almıyor. Bazı projeler gözükmemesi için siteden kaldırılmış. Semiha Güneş isminin bazı projelerle anılmasını istemediği için özellikle Fethullah Gülen cemaatine ait projeler hiç üstlenilmemiş gibi siteden kaldırılmış. Firma hayata geçirdiği projelerde yer vermese de Fethullah Gülen cemaatine ait Şifa Hastanesi’nin altında Epig Mimarlık’ın imzası var.

2014’teki demecinde bunları söyledi

Semiha Güneş, 2014’te İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (İZSİAD) dergisine  verdiği bir demeçte devam eden projeleri için şunları kaydediyor;

“Megapol Tower, Yaşar Üniversitesi, Şifa Hastanesi, My Via 414, B’oliva ve daha birçok proje var. Şu anda çalıştığımız Narova projesi beni en heyecanlandıranlardan. Kıraç bir arazi de, etrafı gecekondularla çevrili bir alanda yeni bir şehir yaratıyoruz. Bin 400 konutun yanı sıra, okulu, hastanesi, iş merkezleri, sosyal alanları, spor alanları olan bir proje.”

İtirafçı Küçükbay’ın Orkide By Tower’ı da Epig Mimarlık’a ait

Epig Mimarlık’ın Fethullah Gülen cemaati ile inşaat ilişkisi yalnızca Şifa Hastanesi ile sınırlı değil. Gülen Cemaati’ne finans desteği sağladığı gerekçesiyle “Babalar Grubu” davasında tutuklu yargılanan ve daha sonra itirafçı olan Ahmet Küçükbay’ın sahibi olduğu Küçükbay Group’a ait gökdelen projesinde de yine Epig Mimarlık imzası var.

Orkide By Tower projesinin 2015 yılında temeli atılması hedefleniyordu ancak yaşanan gelişmelerin ardından proje hayata geçirilmedi. Epig Mimarlık internet sitesinde Orkide By Tower’a yer vermese de kataloglarında projeye yer veriyor.

Karşıyaka’daki Atatürk Anıtı tartışmalarında adı hiç geçmemiş

Mimar Semiha Güneş’in Epig Mimarlık’ı son dönemde Zorlu Konak gökdelen projesiyle gündeme gelse de firmanın kentte tartışmalara neden projeleri Zorlu Konak ile sınırlı değil. 2018 yılında Karşıyaka’da simge haline gelen ve yıkılan yerine 45 metre yüksekliğinde yapılan Atatürk Anıtı’nda Epig Mimarlık’ın eseri. Semiha Güneş’in bağlı olduğu meslek odası Mimarlar Odası İzmir Şubesi Karşıyaka’daki anıt için yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti;

“Anıtta yapılacak işlemler anıtın resmi müellifleri olan Prof. Dr. Tamer Başoğlu ile merhum Erkal Güngören’in varislerinin onayıyla ve kendilerinin gözetimi altında gerçekleştirilmelidir. Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı’nı yıkıp, kimliğini kaybetmiş bir kopyasını yapmak yerine; örnek olacak bir uygulama ile anıtı korumak ve gelecek nesillere aktarmak görevimizdir.”

Şehir Plancılar Odası’nın ‘kent suçları’ haritasındaki Mahall Bomonti

TMMOB Şehir Plancıları İzmir Şubesi’nin geçen yıl açıkladığı İzmir’deki kent suçları haritasında Epig Mimarlık’ın eserlerine rastlamak mümkün. Konak’ta inşaatı devam eden ve mahkemelik olan bir diğer kent suçu Mahall Bomonti projesi yine Semiha Güneş tarafından tasarlandı. Şehir Plancıları  Mahall Bomonti projesini şu şekilde yorumluyor;

“Parsel bazlı nazım ve uygulama imar planlarında yapılan değişiklikler arazi kullanım ve ulaşım gibi konularda üst ölçekli plan ana kararları bütünlüğünü bozmakta olup kamu yararı, şehircilik ilke ve esaslarına ters  düşmektedir.”

Semiha Güneş daha önce verdiği bir röportajda kent suçu proje için şunları kaydetti;

“Biz projeye balkon koyduk.. Bu şehrin ortasında tarihin içinde ve bir daha etrafında yapılaşma olamayacak bir arazi. Bizi çok heyecanlandıran bir proje.”

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER