A3 Haber

Libya’ya giden ÖSO üyesinden açıklamalar: 2 bin dolar maaş alıyoruz, hepimizin İstanbul veya Gaziantep’te evi var

Libya’ya giden ÖSO üyesinden açıklamalar: 2 bin dolar maaş alıyoruz, hepimizin İstanbul veya Gaziantep’te evi var

Libya’ya giden ÖSO üyesinden açıklamalar: 2 bin dolar maaş alıyoruz, hepimizin İstanbul veya Gaziantep’te evi var
Ocak 27
18:24 2020

Libya’ya giden ÖSO üyesi, Batı basınına konuşarak ayda 2 bin dolar maaş aldıklarını, hepsinin “İstanbul veya Gaziantep’te evleri olduğunu” söyledi. Ahmed isimli ÖSO üyesi, “Türk ordusuna bağlıyız” diye konuştu.

A3 Dış Haberler | Türkiye’nin Suriye’den Libya’ya gönderdiği ÖSO üyeleri, Batı basınına açıklamalarda bulunarak Libya’da bulunma sebeplerini ve Türkiye’yle ilişkilerini anlattı.

The New York Review of Books’tan Frederic Wehrey’e konuşan ÖSO üyeleri, Türkiye’nin şimdiden 2 bin ÖSO üyesini Libya’ya gönderdiğini, planlara göre 6 bin ÖSO üyesinin daha ülkeye getirileceğini söylediler.

“Rus desteği Trablus hükümetinin moralini çökertti”

Wehrey, Halife Hafter’in İslamcı örgütlere karşı savaşması sebebiyle Batı’dan, Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden destek aldığını, ancak Hafter’e Rusya tarafından verilen desteğin İhvancı Trablus hükümetinin moralini çökerttiğini söyledi.

Yazıda Rus paralı asker şirketi Wagner’in Libya’ya gönderdiği iyi eğitimli asker ve keskin nişancıların Hafter’e büyük avantaj sağladığı ve Hafter güçlerinin ilerleyişinde etkili olduğu belirtiliyor.

“Türkiye Mayıs ayından beri destek veriyor”

Frederic Wehrey, Türkiye’nin geçtiğimiz mayıs ayından beri Trablus hükümetine gizli destek verdiğini öne sürdü.

Wehrey’e göre Trablus hükümetinin tek yabancı destekçisi olan Türkiye, geçtiğimiz Mayıs ayından beri silahlı insansız hava araçları, askeri danışmanlar ve teknisyenler aracılığıyla gizli destek veriyordu.

 2 bin dolar maaş ve vatandaşlık

Açıklama yapan ÖSO üyeleri, basına sızan bilgileri doğrulayarak kendilerine 2 bin dolar maaş ve vatandaşlık sözü verildiğini ifade ediyor.

Wehrey’e konuşan Ahmed isimli ÖSO üyesi, kendisinin vatandaşlığı 5 yıl önce aldığını dile getirirken, “Ben Türk ordusuna bağlıyım. Hepimizin İstanbul veya Gaziantep’te evi var” diye konuşuyor.

“ABD’li dostlar” tarafından yetiştirilmişler

ÖSO’ya katılmadan önce Suriye ordusunun özel kuvvetlerinde olduğunu söyleyen Ahmed, sonrasında Halep, Humus, Kuseyr ve İdlib’de Suriye’ye karşı savaştığını dile getiriyor.

Ahmed isimli ÖSO üyesi “Josh ve John” gibi ABD’li “dostları” olduğunu söylerken, yazıda bu kişilerin ÖSO’yu eğiten CIA personeli olduğu aktarılıyor.

“Libyalılar utanç kaynağı olarak görüyor”

Yazıda “Libyalıların tamamının Suriyelilerin varlığından mutlu olmadığı” belirtilirken, Libyalıların Suriyelilerin ülkeye gerişini “Libya’nın ulusal onuruna ve savaşma becerisine” bir aşağılama ve Müslüman Kardeşler destekli “Ulusal Mutabakat Hükümeti için bir utanç kaynağı” olarak gördüğü söyleniyor.

Wehrey’e konuşan Libyalı komutanlar ihtiyaçları olanın “Daha fazla piyade değil, teknik destek ve gelişmiş silahlar, daha fazla silahlı insansız hava aracı, jammer, havan topu ve hava savunma sistemleri olduğunu” ifade ediyor.

Yazıya göre bu ekipmanlar Türkiye’den Libya’ya götürülmeye başlandı ve ağır silahların getirilmesiyle birlikte savaşın dengeleri değişebilir.

“Suriyeli gruplar arasında bölünmeye yol açtı”

Türkiye’nin Libya’ya gönderdiği ÖSO üyelerinin Suriyeli gruplar arasında bölünmeye yol açtığı aktarılan yazıda, Türkiye’nin Libya’ya müdahalesinin “Suriye’de Beşar Esad rejimine karşı savaşı” engellediği söyleniyor.

Yazıya göre operasyonun zamanlaması da Suriyeli grupların tepkisini çekti. Wehrey, Suriyeli grupların İdlib’de savaşçılara ihtiyacı olduğunu, Suriye ordusunun İdlib’deki operasyonu devam ederken ÖSO üyelerinin Libya’ya götürülmesinin tartışma yarattığını söylüyor.

Wehrey’e göre Suriyelilerin İdlib’i bırakıp Libya’ya gitme sebebiyse Türkiye’nin verdiği yüksek maaş ve sağladığı diğer menfaatler.

“Bizim için Rusya en büyük düşman”

Ahmed isimli ÖSO üyesi, “Bizim için Rusya en büyük düşman” diyerek, henüz iki gün önce kendisine bağlı savaşçıların bir Rus keskin nişancıyı öldürdüğünü söylüyor.

Buna karşın yazıda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yaptığı görüşmeler sonucunda Wagner’in Libya’daki askeri varlığını azalttığı, ülkede yalnızca Wagner keskin nişancılarının kaldığı öne sürülüyor.

“Dünya İdlib’i Rusya’ya verdi”

Türkiye-Rusya görüşmelerinden şikayetçi olan bir ÖSO’cu, “Dünya İdlib’i Rusya’ya verdi” diyerek, Türkiye’nin de İdlib operasyonuna yeşil ışık yakılmasında sorumlu olduğunu iddia ediyor.

Yazıya göre Libya’ya gönderilen ÖSO üyeleri, Türkiye ve Rusya tarafından yürütülen ateşkes görüşmelerinin “medya için” yapıldığını söylerken, sahada ateşkes gerçekleşmesini mümkün görmüyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER