A3 Haber

Merkez Bankası açıkladı: Reel kesim güveni geriledi

Merkez Bankası açıkladı: Reel kesim güveni geriledi

Merkez Bankası açıkladı: Reel kesim güveni geriledi
Ocak 27
11:48 2020

 

Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 2,3 puan azalarak 106,4 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Üretim hacminde son üç aya göre azalış eğilimi var. İç piyasa ve ihracat siparişlerinde de artış eğilimi azalış eğilimine dönmüş.

Gelecek üç ayla ilgili beklentiler ise daha olumlu. Siparişlerde ve istihdamda artış beklentisi güçlenirken, yatırım harcamalarında artış beklentisi zayıflamış.

Genel gidişat konusunda kötümserlik azaldı

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 16,8’e, aynı kaldığını belirtenlerin oranı ise yüzde 74,9’a yükselirken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 8,3’e gerilemiş.

Kapasite kullanımı geriledi

2020 yılı Ocak ayında, imalat sanayinde faaliyet gösteren 1784 işyeri tarafından İktisadi Yönelim Anketi’ne verilen yanıtlar toplulaştırılarak değerlendirilmiştir.

İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), bir önceki aya göre 1,5 puan azalarak yüzde 75,5 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı (KKO-MA), bir önceki aya göre 1,1 puan azalarak yüzde 75,8 seviyesinde gerçekleşmiştir.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER