A3 Haber

Gezi davasında sanık avukatları reddi hakim talebinde bulundu

Gezi davasında sanık avukatları reddi hakim talebinde bulundu

Gezi davasında sanık avukatları reddi hakim talebinde bulundu
Ocak 28
14:10 2020

2013’teki Gezi Parkı eylemlerine ilişkin aralarında Osman Kavala, gazeteci Can Dündar, Ayşe Mücella Yapıcı ve oyuncu Mehmet Ali Alabora’nın da bulunduğu biri tutuklu altısı firari 16 sanığın “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan yargılandığı davanın yeni duruşması bugün yapıldı. Silivri’deki 30. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada sanık avukatları mahkeme heyetini kanuna aykırı davranmakla suçlayarak “reddi hakim” talebinde bulundu. Mahkeme heyeti talebi reddedince avukatlar salon dışına çıkıp kararı protesto etti.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları karşısındaki duruşma salonlarında görülen davaya tutuklu Osman Kavala getirilirken, sekiz tutuksuz sanık ve avukatları katıldı.

İsveç, Hollanda, İtalya başkonsolosluklarından görevliler, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekilleri Garo Paylan da duruşmayı takip etti. Duruşma sanık avukatlarının beyanlarının alınmasıyla devam etti.

Sanık avukatları, mahkeme heyetini suçlayarak “reddi hakim” talebinde bulundu. Heyet, bu talebi reddetti. Bunun üzerine sanık avukatları salon dışına çıkarak kararı protesto etti.

Kavala için tahliye kararı alınmadı

“#GeziyiSavunuyoruz” hesabından yapılan açıklamada, kararın açıklandığı belirtildi.

Kararda, Osman Kavala’ya tahliyenin çıkmadığı belirtildi.

Yapılan paylaşımda, “Karar açıklanıyor: Dosyanın esas hakkında mütalaanın hazırlanması için savcılığa tebliğine karar verildi. Soruşturmanın genişletilmesi talebi reddedildi. Katılan polisler hakkında katılma kararından rücu edilmesi talebinin reddine karar verildi. Bu polis Ali İsmail Korkmaz’ın ölümüne neden olan Mevlüt Saldoğan’dı. Adli kontrol tedbirlerinin kaldırılması talebinin reddine karar verildi. AİHM kararının kesinleşmediğinin bildirilmiş olması, AYM’nin de hak ihlali bulunmadığı kararına da istinaden Kavala’nın tutukluluğunun devamına hükmedildi. Bir sonraki duruşma 18 Şubat’ta” denildi.

İddianamede ne var?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 657 sayfalık iddianamede, Osman Kavala, Memet Ali Alabora, Ayşe Mücella Yapıcı ve Can Dündar’ın da aralarında bulunduğu 16 sanık ve 746 müşteki bulunuyor.

İddianamede sanıklar, Gezi Parkı protestoları nedeniyle bir kalkışma girişimiyle suçlanıyor. 2013’te meydana gelen olayların ve eylemlerin finansmanı ile koordinasyonunun sağlanmasına yönelik eylemlerine yer veriliyor. Tüm sanıklar hakkında “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilen iddianamede, bazı sanıkların “mala zarar verme”, “tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması”, “ibadethane ve mezarlıklara zarar verme”, “Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun’a muhalefet”, “nitelikli yağma” ve “nitelikli yaralama” gibi suçlardan değişen oranlarda hapisle cezalandırılması isteniyor.

İddianamede, Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Osman Kavala’nın, “mala zarar verme, nitelikli mala zarar verme, ibadethanelere ve mezarlıklara zarar verme, tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi, kasten yaralama, neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet, Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun’a muhalefet” ve “nitelikli yağma” suçlarından 612 yıldan 3 bin 158 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER