A3 Haber

HDP’li Kerestecioğlu: Parlamento Dergisi yazımın tutuklu vekillerle ilgili bölümünü çıkarttı

HDP’li Kerestecioğlu: Parlamento Dergisi yazımın tutuklu vekillerle ilgili bölümünü çıkarttı

HDP’li Kerestecioğlu: Parlamento Dergisi yazımın tutuklu vekillerle ilgili bölümünü çıkarttı
Ocak 28
13:25 2020

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Parlamento Dergisi’nin, kadınların seçme ve seçilme haklarına ilişkin yazısındaki HDP’li milletvekillerinin cezaevinde olmaları ya da görevden alınmalarına ilişkin bölümlerin çıkarıldığını söyledi.

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Parlamento Dergisi’nin kadınların seçme ve seçilme haklarını kazandığı 5 Aralık 1934 tarihinin yıldönümü için yazdığı yazının sansürlendiğini söyledi. Kerestecioğlu, yazdığı yazıda HDP’li milletvekillerinin cezaevinde olmaları ya da görevden alınmalarına değindiği bölümlerin tamamen çıkarıldığını ifade etti.

Gazete Duvar’ın haberine göre yazısına ilişkin bazı bölümlerin sansürlenmesine tepki gösteren Kerestecioğlu, Parlamento Dergisi Yayın Kurulu’na yazısının sansürsüz haliyle yeniden basılmasını talep ettiğini ancak yanıt alamadığını belirtti.

“Açık bir sansür göstergesi”

Kerestecioğlu, bu durumum açık bir sansür göstergesi olduğunu dile getirerek şöyle konuştu:

“Dergi elimize ulaştığında, HDP’li seçilmişlerin karşılaştığı hukuksuzlukları konu ettiğim bölümlerin baskıda tümüyle çıkarıldığını fark ettik. Tarafımıza kelime sınırı koyulmadığı ve kısaltma gerektiği durumda, bunu kendimiz yapabileceğimiz halde söz konusu bölümün tümüyle çıkarılması, açık bir sansürün göstergesiydi. Yazının dergide basılı halini gördükten sonra, yazımın sansürlenerek ifade özgürlüğümün ve kişilerin bilgiye erişim hakkının ihlal edilmesini hiçbir şekilde kabul etmediğimi Parlamento Dergisi Yayın Kurulu’na bir mektupla ilettim ve yazımın sansürsüz haliyle yeniden basılmasını talep ettim. Ancak mektubuma hiçbir şekilde yanıt alamadım. Muhataplarla görüşmelerimiz de sonuçsuz kaldı. Tüm bu süreç sonunda, bu durumu kamuoyuyla paylaşmaktan başka bir yol göremiyorum.”

Dergiden çıkartılan bölüm

Parlamento Dergisi’nin Kerestecioğlu’nun yazısından çıkardığı bölüm şu şekilde:

“Kadınlar, seçildikleri partilerde ve siyaset içinde bugün halen en çok emek harcayanlar ve kadın oldukları için daha fazla hedef alınanlar… Örneğin Halkların Demokratik Partisi, Meclis’te kadın temsiliyeti oranını tek başına yükseltti ve bu, parti içindeki güçlü kadın mücadelesinin sonucuydu. HDP sıralarında oturan kadınların hepsinin kadın hareketi içinde emeği var. Bu nedenle sokağın, kadın hareketinin sözünü ilk günden beri Meclis’e taşımaya çalıştık. Yerel yönetimlerde ise kadın belediye başkanları, Türkiye’de ilk defa kadın daire başkanlıkları, müdürlükleri kurdu. Kadınlar için önemli bir bütçe ayırdı, özel programlar oluşturdular. Fakat kadın milletvekillerimiz, belediye eş başkanlarımız ve binlerce kadın üyemiz bugün hapiste! Belediye eş başkanlarımız görevden alındı, milletvekili arkadaşlarımızın vekillikleri düşürüldü. Savaşların yaşanmadığı, eşit ve özgür bir ülke talebinin şiddetle bastırıldığı bu otoriter dönem, tüm muhalif kesimleri hedef alsa da kadınların büyük bir emekle kazandıkları temsiliyetlerin çok daha kolayca yok sayıldığına tanık olduk. Yine de içinde bulunduğumuz bu baskıcı ortama rağmen bugün, kadınların varlık mücadelesinin çok daha güçlü olduğuna inanıyorum.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER