A3 Haber

Babil’deki İrfan hoca, Warren Buffett’ı bir yoklasa mı acaba?

Babil’deki İrfan hoca, Warren Buffett’ı bir yoklasa mı acaba?

Babil’deki İrfan hoca, Warren Buffett’ı bir yoklasa mı acaba?
Ocak 29
08:15 2020

Henüz iki bölüm yayınlanmış olmasına rağmen Babil dizisi hem tepki hem ilgi çekmeye devam ediyor.

Başrollerinde Halit Ergenç, Nur Fettahoğlu, Ozan Güven, Aslı Enver, Mesut Akusta, Birce Akalay gibi ünlü isimlerin olduğu dizi totalde ilke beşe giremedi ancak AB grubunda en önde…

Senaryoyu basitleştirecek olursak Halit Ergenç (İrfan) öğretim üyeliğinden uzaklaştırılmış bir baba… Oğlunun yurt dışında yapılması gereken beyin ameliyatı için acilen para bulması gerekiyor.

Arkadaşı Ozan Güven’le (Egemen) birlikte ilk “para kaldırma” denemeleri başarısız oluyor. Bunun üzerine İrfan hoca derslerinde anlattığı ünlü finansal dolandırıcı Charles Ponzi’nin yolundan gitmeye karar veriyor.

Ponzi esasen 1882 İtalya doğumlu ancak 1900’lerin başında Boston civarında dolandırıcılık işlerine dalıyor. 1920’de 7 milyon dolar borçla tutuklanıyor. 1949’da Rio de Janeiro’da ölüyor. Saadet zincirine ismini vermiş oluyor.

İrfan Hoca da Egemen’le birlikte Babil Madencilik adlı bir şirket kurup “saadet zinciri” (ponzi scheme) oluşturmaya yani şirkete hissedar bulup paralarını çarpmaya soyunuyorlar.

Yakın geçmişte yaşadığımız Çiftlikbank, Sütbank gibi örnekler hala aklımızda. Yirmi yıl kadar önce bir başka örnek de Kenan Şeranoğlu’nun İzmir’de kurduğu Titan’dı. Aslında Banker Kastelli olayı da bir nevi saadet zinciriydi… İnsanlarda kısa zamanda kolay yoldan çok para kazanma hırsı oldukça böyle saadet zincirleri olacaktır.

İşte bir tanesi de Kaliforniya’da önceki gün patladı. 1 milyar dolara yakın bir faturayla… Şirket madencilik değil güneş enerjisi işindeydi. Güneş enerjisiyle çalışan mobil jeneratörler üreteceklerdi. 17 bin adet üretim vaat edildi. Yarısı ancak imal edildi.

Bu arada şirket kurucusu 49 yaşındaki Jeff Carpoff ve 46 yaşındaki karısı Paulette Carpoff şirket paralarıyla 150 (yazıyla yüz elli) adet lüks otomobil almışlar. Hani beşi anladım, onu anladım zorlayarak elliyi de anladım. Yüz elli nedir? Aralarında Burt Reynold’ın eski Firebird arabası da varmış.

Bunun dışında Nevada’da, Kaliforniya’da, Meksika’da gayri menkuller alınmış, bazı takımlara ve yarışmalara sponsor olunmuş… Bir özel jet hizmeti üyeliği de var.

Warren Buffett’ın Berkshire şirketi bile 377 milyon dolar zarar yazmış bu yüzden. Pes ki pes…

Bu saadet zincirlerinde insanın aklına hep şu soru geliyor: Tamam, hırsız suçlu da hayatın doğal akışına pek uymayan yüksek getiri peşinde koşanın ve o hırsıza şans tanıyanın hiç mi kabahati yok?

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER