A3 Haber

İMO: İzmir’de yedi ve üzerinde deprem en iyimser tahminle 30 bin can kaybına yol açar!

İMO: İzmir’de yedi ve üzerinde deprem en iyimser tahminle 30 bin can kaybına yol açar!

İMO: İzmir’de yedi ve üzerinde deprem en iyimser tahminle 30 bin can kaybına yol açar!
Ocak 29
11:12 2020

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, İzmir’deki yapı stoku ve güvenli yapıların özellikleri ile ilgili bir rapor hazırladı. Rapora göre İzmir’deki 650 bin binanın 75 bini, yedi ve üzerinde hissedilecek bir depremde kullanılmaz hale gelecek. En iyimser tahminle 30 bin can kaybı bekleniyor.

A3 Haber Merkezi- Elazığ’dan sonra Marmaris ve Manisa Akhisar’da yaşanan depremler kentlerdeki yapıların durumunu bir kez daha gündeme getirdi. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, olası bir depremde İzmir’de yaşanacaklarla ilgili bir rapor hazırladı.

İMO İzmir Şubesi’nin hazırladığı raporda; Türkiye genelinde olası yedi ve üzeri bir depremde yapılan istatistiksel çalışmalar sonucunda yapı stokunun yüzde altısının yıkılacağı bir o kadarının da hasar göreceğinin tahmin edildiği vurgulandı. İzmir ele alındığında ise İzmir’de olası bir depremde 75 bin binanın kullanılmaz hale geleceği ve can kaybının da en iyimser tahminle 30 bin civarında olacağına dikkat çekildi.

İMO güvenli yapıları anlattı

İMO raporunda; dönemin deprem yönetmeliğine uygun olarak yapılan, konusunda uzman inşaat mühendisleri tarafından projelendirilen, yapım işi, projesine uygun olarak şantiye mühendisinin gözetiminde yapı denetimli olarak yapılan, projesinde tasarlandığı gibi, uygun yapı malzemeleri kullanılan, projesinde tasarlandığı kullanım amacına uygun olarak kullanılan (konut, işyeri, okul v.s), proje dışında imalatların yapılmasına izin verilmediği yapıların depreme karşı güvenli olarak ayakta kalacağı ifade edildi.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER