A3 Haber

41 fabrikada 10 bin metal işçisi greve çıkıyor

41 fabrikada 10 bin metal işçisi greve çıkıyor

41 fabrikada 10 bin metal işçisi greve çıkıyor
Ocak 30
09:23 2020

Devrimci İşci Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş üyesi işçiler 5 Şubat’ta greve çıkıyor. 11 ildeki 41 fabrikada çalışan 10 bin metal işçisi grev kararı aldı. Metal sektörü patronlarının ilk altı ay için yüzde 18.49’luk yılın tamamı için ise yüzde 25.50’lik ücret artışı Türk Metal tarafından kabul edilmişti. Bunu kabul etmeyen Birleşik Metal İş üyesi işçiler grev hazırlığına başladı.

Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) metal iş kolundaki 200 iş yeri ve 130 bine yakın çalışanı ilgilendiren toplu iş sözleşmesinde uzlaşmasının ardından gözler Birleşik Metal-İş’e çevrildi. 37 fabrikanın temsilcilerinin katıldığı toplantıda Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin 5 Şubat’ta greve çıkması karara bağlandı.

Birleşik Metal-İş’ten yapılan açıklamada “Merkez TİS Komisyonu MESS’in sefalet ücreti dayatmasını kabul etmedi” denilirken, 5 Şubat’ta 11 ildeki 41 fabrikada çalışan 10 bin metal işçisinin greve çıkacağı duyuruldu.

Birleşik Metal-İş’ten yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “MESS’le Sendikamız arasında dün gece (28 Ocak 2020) geç saatlerde yapılan toplantıda MESS tarafından verilen yüzde 17 oranındaki ücret teklifini değerlendirmek üzere bugün (29 Ocak 2020) toplanan Merkez TİS Komisyonu MESS’in sefalet ücreti dayatmasını kabul etmedi.”

Grev 5 Şubat’ta

Açıklama şöyle devam etti:

  • Merkez TİS Komisyonumuzun önerisini değerlendiren Genel Yönetim Kurulumuz, daha önce 5 Şubat’ta uygulanmak üzere alınan grev kararını arkasında olduğunu bir kez daha vurguladı. Genel Yönetim Kurulumuz, 5 Şubat grevini etkili biçimde hayata geçirmek için çalışmaları yoğunlaştırma kararı aldı.
  • 5 Şubat’ta 11 ildeki 41 fabrikadan, 10 bin metal işçisi greve çıkacak. Metal işçileri daha önce defalarca yapılmaz denileni yaptı, olmazı oldurttu, tarih yazdı ve şimdi bir kez daha tarih yazma görevi, metal işçilerinin önünde durmaktadır. Metal işçilerinin uzlaşma çabalarına kulak tıkayan metal patronlarına, metal işçileri örgütlülükleri ile üretimden gelen güçlerini kullanarak en sert cevabı verecektir.
  • Eğer, grev ertelemeleri ile, baskı ile, tehdit ile, metal işçilerini korkutacaklarını sanıyorlarsa, onlara ne kadar yanıldıklarını açık bir şekilde göstereceğiz. Nesillerden, nesillere aktarılacak yeni bir destanın ilk adımı bugün atıldı.
  • Birleşik Metal İşçileri sendikası her zaman olduğu gibi bugün de, tüm metal işçilerinin, Türkiye işçi sınıfının, ekmek ve adalet mücadelesinin bayraktarlığı görevini gururla, onurla sürdürecektir. Metal işçileri 5 Şubat’ta bir kez daha tarih yazacak.
  • Biliyoruz ki Türkiye’nin ve Dünya’nın dört bir yanında işçilerin gözü, kulağı ve dayanışması metal işçileriyle olacaktır. Tüm sınıf dostlarını ve tüm metal işçilerini bu destana ortak olmaya, dayanışmaya davet ediyoruz.
  • Metal işçileri, sorumluluğunu taşıdığı binlerce metal işçisinin taleplerine sahip çıkacak, bu sorumluluğunun gereğini yerine getirecektir.

Türk Metal Sendikası uzlaşmıştı

Metal iş kolu toplu iş sözleşmesi görüşmesinde MESS ile Türk Metal Sendikası anlaşmaya varmış, işçilere ilk altı ay yüzde 18.49, ilk yıl toplamında yüzde 25.50 oranında zam yapılacağı duyurulmuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER