A3 Haber

Fransa’nın Doğu Akdeniz’e savaş gemisi gönderme kararının ardından Yunanistan’dan açıklama

Fransa’nın Doğu Akdeniz’e savaş gemisi gönderme kararının ardından Yunanistan’dan açıklama

Fransa’nın Doğu Akdeniz’e savaş gemisi gönderme kararının ardından Yunanistan’dan açıklama
Ocak 30
13:18 2020

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Mitsotakis’in, Fransa’nın Doğu Akdeniz’e savaş gemileri gönderme kararını ‘memnuniyetle karşıladığı’ belirtildi.

Türkiye ile Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilimde Yunanistan’ı desteklemek için bölgeye savaş gemileri göndermeye karar veren Fransa’nın bu hamlesi Atina’da memnuniyetle karşılandı. Yunanistan Başbakanı Kiriakos Mitsotakis, gemiler için ‘barışın garantörü’ yorumunu yaptı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Paris’te yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere konuşan Mitsotakis, “Doğu Akdeniz’deki farklılıkları sona erdirmenin tek yolu uluslararası hukuktan geçiyor. Yunanistan ve Fransa yeni bir stratejik savunma çerçevesi arıyor” dedi.

Yunanistan’a AB’den destek

Sputnik’in haberine göre Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri ve Libya ile yaptığı deniz yetki alanı mutabakatı Atina ile Ankara arasındaki gerilimi körüklüyor.

Mitsotakis de ‘düşmanca eylemler’ dediği bu hamlelere karşı Avrupa Birliği’nden destek istiyor.

Fransa Türkiye’yi suçluyor

Emmanuel Macron daha önce de Yunanistan ile stratejik bağlarının olduğunu vurgulamış ve Türkiye’yi bölgede gerginliği artırmakla ve Libya’da verdiği sözleri tutmamakla suçlamıştı.

Macron, Avrupa’nın bu stratejik bölgesinin güvenliğinin sağlanması için Fransız donanmasının varlığını artıracağını ifade etmişti.

İtalya ve Kıbrıs’tan da açıklama geldi

Türkiye ve Libya arasındaki mutabakata ilişkin açıklamada bulunan İtalya ve Kıbrıs dışişleri bakanları, mutabakatın uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve bölgedeki diğer ülkelerin egemenliklerini ihlal ettiğini ifade etti.

Ekathimerini’nin haberine göre İtalya Dışişleri Bakanı Luigi di Maio ve Kıbrıslı mevkidaşı Nikos Kristodulides, yaptıkları ortak açıklamada anlaşmanın Libya ve Türkiye dışındaki ülkeler için yasal bir etkisi olmadığını belirtti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER