A3 Haber

Koronavirüs yayılıyor, ölü sayısı artıyor: İşte son durum

Koronavirüs yayılıyor, ölü sayısı artıyor: İşte son durum

Koronavirüs yayılıyor, ölü sayısı artıyor: İşte son durum
Ocak 30
08:57 2020

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı alarm durumuna geçiren koronavirüse bağlı ölümlerde ciddi artış yaşanıyor. Yetkililer 29 Ocak itibarıyla 7 bin 711 vaka tespit edildiğini, ölü sayısının ise 170’e yükseldiğini açıkladı.

Koronavirüs hızla yayılıyor… Çin’in Vuhan kentinde geçen yıl Aralık ayında patlak veren koronavirüs salgını can almaya devam ediyor. Virüs çevre ülkelerin dışında ABD, Kanada, Avustralya, Almanya, Fransa gibi binlerce kilometre uzaklıktaki ülkelere de yayılmaya devam ediyor.

Virüs, ortaya çıktığı Çin anakarasının dışında Çin’e bağlı üç bölgeye ve 16 ülkeye yayılmış durumda. Bugüne dek Çin dışında herhangi bir ölümlü vaka görülmedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) koronavirüs nedeniyle küresel çapta acil durum ilan edilip edilmeyeceğini karara bağlamak üzere bugün toplanıyor.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Virüsün bilhassa bazı ülkelerdeki ilerleyişi ve bilhassa insandan insana geçişi bizi kaygılandırıyor” dedi.

Çin dışında virüsle enfekte olan hasta sayısının hâlâ görece az olduğunu söyleyen Ghebreyesus, buna karşın çok daha büyük bir salgın potansiyelinin bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Ölü sayısı 170 oldu

Çin’de yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınında can kaybı 170’e, salgından etkilenen kişi sayısı ise 7 bin 711’e yükseldi.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, Tibet Özerk Bölgesi dışında ülke geneline yayılan salgın nedeniyle 170 kişi hayatını kaybetti, virüsten etkilenen kişilerin sayısı ise bin 370’inin durumu ağır olmak üzere 7 bin 711’e çıktı.

Koronavirüsün merkez üssü Hubey eyaletinde salgının etkisi altındaki kişi sayısı 4 bin 586’ya ulaşırken, can kaybının 162’si bu eyalette kaydedildi.

Açıklamada virüsten etkilenen şüpheli sayısının 12 bin 167’ye yükseldiği bilgisi yer aldı. Bunun yanı sıra, virüsten etkilenenler ile herhangi bir şekilde temasa geçmesi nedeniyle müşahede altına alınanların sayısı ise 81 bin 947’ye çıktı. Bugüne kadar 124 kişi iyileşerek taburcu edildi.

Dünya ne durumda?

Çin anakarası dışında virüsten etkilenen kişi sayısı Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde 8, Makau Özel İdari Bölgesi’nde ise 7’ye yükseldi. “Ülke Geneli Yeni Tip Koronavirüs Salgını Anlık Gelişmeler” platformu verilerine göre dünya çapında virüsten etkilenenlerin sayısı ise şöyle:

  • Tayland: 14
  • Japonya: 11
  • Singapur: 10
  • Amerika Birleşik Devletleri (ABD)
  • Fransa: 5
  • Avustralya
  • Malezya: 7
  • Birleşik Arap Emirlikleri
  • Almanya ve Güney Kore: 4
  • Kanada: 3
  • Vietnam: 2
  • Nepal, Kamboçya ve Sri Lanka: 1

Salgın nasıl başladı?

Yeni tip koronavirüs, ilk olarak Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık’ta tespit edildi. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık’ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha “gizemli” hastalığın görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.

Virüsün kısa sürede Vuhan’dan diğer kent ve eyaletlere sıçraması nedeniyle 22 Ocak’tan bu yana başta Vuhan olmak üzere Hubey eyaletine bağlı 17 kentte toplu ulaşım durduruldu.

Toplu taşımanın yanı sıra eğitim, ticari ve kamu hizmetleri, kafe, sinema, konser ve sergi salonları gibi yerler de geçici olarak kapatılmış durumda.

Türkiye’de görülmedi

Koronavirüs nedeniyle Türkiye’de çeşitli önlemler alındı. İstanbul Havalimanı’nda Çin’den gelen yolcular termal kameralarla kontrol ediliyor.

İstanbul Büyükçekmece, Nevşehir, İzmir ve Nevşehir’de koronavirüs alarmı verilmişti. Ancak yapılan tetkiklerde Çinli turistlerde ve bir Türk iş adamında corona virüsüne rastlanmadı.

İstanbul’daki vakada Büyükçekmece’den Maltepe’deki Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Hastanesi’ne sevk edilen iki Çinli turist, memleketlerine gönderilmişti. Bu iki Çinli turistin virüsün ortaya çıktığı Wuhan’dan geldikleri açıklanmıştı.

Öte yandan Kapadokya turu kapsamında Aksaray Sultanhanı ilçesine giden 10 Çinli turist ile şoför ve rehberin bulunduğu kafileden bir Çinli öksürük şikâyetiyle hastaneye başvurmuştu

Bunun üzerine tüm kafile tedbir amaçlı Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde müşahede altına alınmıştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Şu ana kadar corona virüsü tanısı olan bir hastamız yok” açıklaması yapmıştı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER