A3 Haber

Koronavirüsün ekonomik bilançosu: Bir buçuk trilyon dolar buhar oldu

Koronavirüsün ekonomik bilançosu: Bir buçuk trilyon dolar buhar oldu

Koronavirüsün ekonomik bilançosu: Bir buçuk trilyon dolar buhar oldu
Ocak 30
11:09 2020

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs küresel ekonomiyi de sarstı. McDonalds, Starbucks, Toyota gibi dev şirketler şubelerini kapatıyor.

Çin’in 11 milyon nüfuslu Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüsten yaşamını yitirenlerin sayısı yükselmeye devam ederken, korovirüs ekonomiyi de sarsıyor. Tüm ülkeleri harekete geçiren bu virüsün yayılma hızı da ekonomiye etkisi de Çin sınırlarını aşmış durumda.

Bloomberg’in verilerine göre 20 Ocak’tan bu yana geçen 10 günde küresel borsalardan 1,5 trilyon dolar buhar oldu. Asya hisselerinin hemen hemen tamamı en kötü performansı gösteren varlık oldu.

Borsanın nasıl tepki vereceği belirsiz

Virüsün dalgalanmaya yol açacağı endişesi nedeniyle yatırımcılar petrol ve sanayi malları yatırımından vazgeçiyor. Hammaddeler yüzde 4,5 ile en yüksek düşüşü yaşarken, güvenli liman altının fiyatı hızla yükseliyor.

Çin’de 2003’te etkili olan şiddetli akut yolu sendromuna (SARS) karşı kurulan Ulusal Uzmanlar Grubu uzmanı Lin Ciangtao, 3 Şubat’a kadar ertelenen Çin Yeni Yılı tatilinin bitmesiyle salgının ikinci kez zirve yapmasından endişe duyduğunu açıkladı. Tatil nedeniyle kapalı olan borsanın 3 Şubat sonrası, nasıl tepki vereceği de belirsiz.

Starbucks’ın Çin’deki kafelerinin yarısı kapalı

Birçok büyük şirket Vuhan’daki hatta Çin’deki bazı tesislerini boşaltırken, çalışanlarını ülkeden çıkartanlar oldu. Dünyanın en büyük kahve zinciri Starbucks, Çin’deki 2 bin kafesini kapattı.

KFC ve Pizza Hut da Hubei eyaletindeki birçok dükkânını kapatma kararı aldı. Bu iki restoran zincirine daha sonra McDonald’s da katıldı.

Toyota’nın fabrikaları 11 gün kapalı

Toyota, Çin’deki fabrikalarında üretimi 9 Şubat’a kadar durdurduğunu açıkladı.

Alman otomotiv devi Volkswagen, Kanadalı sigorta şirketi Sun Life Financial, Credit Suisse ve Morgan Stanley gibi küresel bankalar, çalışanlarına evden çalışma talimatı verdi.

Japon otomobil üreticisi Nissan, tüm yabancı çalışanlarını ve ailelerini Vuhan’dan, Japon hükümetinin sağladığı özel uçakla çıkarma kararı aldı.

Tesla’nın toplam satışlarının yüzde 82’si Çin’e

Bernstein araştırma şirketi, dünyanın en yüksek elektrikli araç talebine sahip Çin’de Tesla satışlarının geçen yıl yaklaşık 8 milyon adet olduğunu belirtti.

Apple, üretim kayıplarını nasıl azaltabilecekleri konusunda şehirdeki tedarikçileri ile görüşmeye devam ediyor. Teknoloji devinin tüm iPhone’ları Çin’in Zhengzhou kentinde Tayvanlı Foxconn tarafından üretiliyor.

Eldiven satışları patladı

Dünyanın en büyük medikal eldiven üreticisi Top Glove Corp’un Yönetim Kurulu Başkanı Lim Wee Chai, Bloomberg’e yaptığı açıklamada, satışlarda yüzde 25 artış beklediklerini söyledi. Şirketin yılsonu için hedefi yüzde 10 ile yüzde 15’ti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER