A3 Haber

Tarımsal sulama ihtiyacını karşılayan Kocayusuf Göleti, 100 metre içeri çekildi, yüzde 80’i kurudu

Tarımsal sulama ihtiyacını karşılayan Kocayusuf Göleti, 100 metre içeri çekildi, yüzde 80’i kurudu

Tarımsal sulama ihtiyacını karşılayan Kocayusuf Göleti, 100 metre içeri çekildi, yüzde 80’i kurudu
Ocak 31
16:00 2020

Bursa Mudanya’da, üç köyün tarımsal sulama ihtiyacını karşılayan Kocayusuf Göleti’nin yüzde 80’i kurudu. Yağışların azalması ve küresel ısınma nedeniyle kıyıdan yer yer 100-150 metre içeri çekilen gölet, çiftçileri tedirgin etti.

Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı Dedeköy, Hasköy ve Ülkü köylerinin yaklaşık 40 yıldır tarımsal sulama ihtiyacını karşılayan Kocayusuf Göleti’nin yüzde 80’i kurudu. Yağmur ve kar sularıyla beslenen gölette, yağışların azalmasına ve küresel ısınmaya bağlı olarak su seviyesinin düşmesi, köylüleri tedirgin etti.

Zeytin, şeftali, üzüm bahçeleri susuz kaldı

 

Kıyıdan yer yer 100-150 metre kadar çekilen gölet, drone ile havadan görüntülendi. Yağışların azalmasıyla birlikte göletteki su seviyesinin düştüğünü dile getiren çiftçiler, su seviyesinin daha da düşmesi halinde bölgede bulunan zeytin, şeftali, üzüm bahçelerinin, tarımsal sulama anlamında olumsuz yönde etkileneceğini söyledi.

Bölgenin yaklaşık 40 yıldır sulama ihtiyacını karşılayan göletteki su seviyesinin azalmasıyla birlikte bazı çiftçilerin bahar ayında ekin ekmeyeceğini söyleyen Dedeköy Mahalle Muhtarı Bülent Sezgiç, “Hasköy ile Dedeköy arasındaki ovaya hitap ediyor. Yıllardır çok güzel sulama yapardık. Gölet eskiden sürekli dolardı. Son zamanlarda küresel ısınmadan dolayı dolmuyor. Her yıl aynı sıkıntıyı yaşıyoruz. Kaynakları düzgün çalışmıyor. Eskiden kış ayları yağışlı geçtiği için daha çok kar yağdığı için kaynakları daha güzel çalışıyordu. Şimdi kaynakları yetersiz geliyor. Kışlar da yeterli olmadığı için geliri az. O yüzden göletimiz dolma sıkıntısı çekiyor. Bu durum üreticiyi de çok etkileyecek. Üretici ürün ekemeyecek. Baraj dolmayınca üretici ürün ekmeyi düşünmüyor. Bu da üretimi etkiliyor. Eskiden her zaman dolardı. Balık tutanlar da oluyordu. Şimdi balık da kalmadı” dedi.

Civar köylerde yaşayan çiftçilerden bazıları da göletin dolu olduğu zamanlar deniz gibi göründüğünü ve üç köyün sulama ihtiyacını fazlasıyla karşıladığını belirtti. Suların azalmasıyla birlikte tedirgin olan çiftçiler, bahar ayında yağış olmaması halinde tarımsal sulamada zorluk çekeceklerini dile getirdi. (DHA)

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER