A3 Haber

AKP’den muhalif belediyeleri kısıtlayacak yeni düzenlemeler

AKP’den muhalif belediyeleri kısıtlayacak yeni düzenlemeler

AKP’den muhalif belediyeleri kısıtlayacak yeni düzenlemeler
Şubat 02
11:23 2020

AKP’nin hazırlıklarını sürdürdüğü yerel yönetim taslağında muhalif belediyelerin elini kolunu bağlamaya dönük düzenlemeler yer alıyor.

AKP’nin önümüzdeki günlerde gündeme getirmeyi planladığı yerel yönetim yasa taslağında, şu düzenlemeler yer alıyor:

Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın haberine göre yeni düzenlemelerle birlikte muhalif belediyelerin hareket alanı daha da kısıtlanacak.

Yapılması planlanan düzenlemeler şöyle:

Borçlanmada sınırı aşan belediye başkanı ve meclis üyelerine para cezası:

Sayıştay tarafından yapılacak mali denetimlerde yasal sınırından fazla borçlanma yapıldığının tespiti halinde sorumluluğu bulunan belediye başkanı ile kararı veren belediye meclisi üyelerinin her biri hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yasal sınırı aşan miktarın yüzde 10’u oranında idari para cezası verilecek.

Ankara ve İstanbul Büyükşehir belediyeleri başta olmak üzere CHP’li büyükşehir belediye başkanları, kamu bankalarının kredi taleplerine olumsuz yanıt vermesi üzerine yabancı banka ve finans kuruluşlarından kredi alınması için girişimlerde bulunmuş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da “Kredi bulmak senin işin. Madem ki horona girdin, işi yapacaksın. Borçlanma noktasında yine meclis belli sorumlulukları alamaz” demişti.

Büyükşehir ilçelerine yeni düzenleme:

Büyükşehirlerde ilçeler merkez ve taşra ilçeleri olarak yeniden tanımlanıyor. Buna göre “büyükşehir merkez”, “büyükşehir ilçe” ve “ilçe belediyesi” olarak 3 kategori getirilecek. Yolcu ve yük terminalleri yapma, otopark yapma, işletme ve işlettirme ve ruhsat verme yetkisi ile mezarlık hizmetleri, toptancı hali ve mezbaha yapma yetkisi ilçe belediyelerine verilecek.

Büyükşehir istediği ilçenin hizmetini yapabilecek:

Büyükşehir ve ilçe belediyeleri, yürüttükleri hizmetlerden belediye başkanlarının teklifi üzerine belediye meclislerince karşılıklı olarak kabul edilenleri, seçim dönemini takip eden 3 ayı geçmeyecek şekilde bedelli ile veya bedelsiz olarak birbirlerine devredebilecek veya bu hizmetleri birlikte yapabilecek.

Bu düzenlemeyle AKP’nin meclislerinde çoğunlukta olduğu büyükşehirlerde kendi partilerinden olan ilçe belediyelerinin her türlü yükünü alacağı yorumu yapılıyor.

Büyükşehir payının dağıtımında yeni hesap:

Büyükşehir belediyelerinin genel bütçe gelirlerinde payı azaltılıyor. Büyükşehirlerin vergi gelirlerinden aktarılan payın hesaplanmasında vergi iadesi tutarları indirilirken, ilçe belediye paylarından ayrılan oran da yüzde 30’dan yüzde 20’ye düşürülüyor. Genel bütçeden ayrılacak payın doğrudan büyükşehirlere gönderilecek oranı yüzde 60’tan yüzde 40’a düşürülürken; kalan yüzde 60’lık bölümün yüzde 90’ı da nüfus, yüzde 10’u da yüzölçümüne göre dağıtılacak.

Belediye şirketlerine de denetim:

Belediye meclislerinin denetim komisyonları, belediye şirketlerini de denetleyecek.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER