A3 Haber

Kaçak içkiden sonra şimdi de tarihi geçmiş bira

Kaçak içkiden sonra şimdi de tarihi geçmiş bira

Kaçak içkiden sonra şimdi de tarihi geçmiş bira
Şubat 02
11:36 2020

Yurttaşın sağlığı içki fiyatlarındaki fahiş artışlar nedeniyle tehlikede. Kaçak içkilerden sonra şimdi de piyasada tarihi geçen biralar satılmaya başladı.

Yurttaşların sağlığı AKP döneminde bir lüks halini alan içkiler yüzünden tehlikede.

BirGün’den Rıfat Kırcı’nın haberine göre içkili mekanlarda menüdeki içecek fiyatları yemek fiyatlarının önüne geçince çeşitli kampanyalar yapılmaya başlandı. Tekel fiyatına yakın fiyatlarda alkol satmaya çalışan mekanlar birbiriyle yarışır oldu. Ancak durum tekellerde de değişmeye başladı. İstanbul’un bazı semtlerinde tekel bayiler tarihi geçmiş biraları oldukça ucuza satıyor. Kadıköy Yeldeğirmeni’nde bir tekel şu an fiyatı 11 lira olan 50 cl Bomonti marka filitresiz kutu birayı 8 lira, 9 buçuk lira olan 33 cl Bud marka şişe birayı 6 buçuk lira gibi fiyatlarla satmaya başladı.

Alternatif arayışı var

Yeldeğirmeni’nde tarihi geçmiş bira satan bir tekel bayi işletmecisiyle görüştük. Müşteri gibi gittiğimiz bayide ucuz biraya rağbetin yüksek olduğunu öğrendik. Konuştuğumuz tekelci bize şunları anlatıyor:

“Biz insanlara ucuza bira ulaştırıyoruz. Herkes memnun. Kimisi dışarı çıkamıyor, evinde içecek. Normal almaya kalksa o da pahalı. Evde tüketmek bile bir masraf yani. Bakıyorsun insanlar alıyor internetten malzemelerini evde yapıyor artık bu işi. Rakı filan zaten yapılırdı ama artık bira bile evde üretilen bir şey. Ama o kadar şişeyi kim nerede saklasın. Uğraşacaksın, bekleyeceksin sonra 80-90 şişe bira çıkaracaksın onu saklayacaksın. Uğraşmak istemeyen gelip bizden alıyor.”

“Gençler tercih ediyor”

Ucuz birayı daha çok gençlerin aldığını anlatan tekelci “İhtiyarlar girmiyor bu işe fazla, onların belli bir düzeni var. Gençler geliyor, birasını alıyor. Çoğu öğrenci. Aralarında çalışanlar da var. Birçok kişi geliyor alıyor birasını” diyor. İnsanların, aldığı biranın tarihi geçmiş olduğunu bildiğini aktaran tekelci şunları da ekliyor “Herkes biliyor bu biranın neden ucuz olduğunu. Bilmeyen de soruyor, biz de anlatıyoruz. Zaten şişede bir hasar yoksa biranın tarihi geçmez. Önemli olan hava almaması. Aklına yatmayan da normal fiyatını verip normal alıyor birasını ama tat olarak arada fark yok.” Bazı işletmelerde satılan biraların da tarihi geçmiş olduğunun altını çizen tekelci “Mekanlar satıyorsa öyle ucuza zaten anla ki tarihi geçmiş. Mümkün mü ya alkolü o fiyata vereceksin, kiran çıkacak, giderin çıkacak, üzerine kâr edeceksin. Çoğu yapıyor bu işi” diyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER