A3 Haber

Kiraya verilen Tarım İşletmeleri’ndeki hayvan ölümlerinde dikkat çeken artış

Kiraya verilen Tarım İşletmeleri’ndeki hayvan ölümlerinde dikkat çeken artış

Kiraya verilen Tarım İşletmeleri’ndeki hayvan ölümlerinde dikkat çeken artış
Şubat 02
17:26 2020

CHP’li Ömer Fethi Gürer, Sayıştay raporlarına göre, bazıları kiraya verilen Tarım İşletmeleri’nde 2018 yılında meydana gelen büyükbaş kayıpları yaklaşık iki katına, koyun kayıpları yaklaşık dört katına, keçi kayıpları da altı katına çıktığını açıkladı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 36 işletmesinden 18’i 30 yıllığına kiraya verilen Tarım İşletmeleri’ndeki (TİGEM) hayvan ölümlerinin ciddi boyutlara ulaştığını bildirdi. Gürer, Sayıştay raporlarına göre, TİGEM’in 8 milyon 660 bin 789 TL’si hayvan ölümlerinden, 39 milyon 073 bin 881 TL’si mecburi hayvan kesimlerinden zararı olduğunu belirtti.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ndeki hayvan ölümlerinin dikkat çekici olduğunu vurgulayan Gürer, “2018 yılında; dönem başı mevcudunun yüzde 2,8’i oranında 844 baş sığır, yüzde 2,8’i oranında 5 bin 95 baş koyun, yüzde 5,i oranında 156 baş keçi, yüzde 3,6’sı oranında 37 baş at, yüzde 17’si oranında 178 baş ceylan ölmüş. 2018 yılında ölüm ve mecburi kesime tabi tutulma sonucu toplam Büyükbaş (sığır) kaybında, Anadolu ve Gök höyük işletmelerinde kayıp yüzde 14 ve Çukurova İşletmesinde kayıp  yüzde 15 oranında gerçekleşmiş. Bu hayvanlara gereken bakım, kontrol, tedavi sağlanamaması ile ölüm gerekçeleri araştırılmalıdır” diye konuştu.

“Çözüm üretilmeli“

Gürer, 2018 yılında meydana gelen büyükbaş (sığır) kayıplarının yaklaşık iki katına, koyun kayıpları yaklaşık dört katına ve keçi kayıpları da yaklaşık altı katına çıktığını bildirdi. Gürer, “Devlete ait bir kuruluşta  hayvan sağlığı yönünden eksikliklerin varlığı da anlaşılabilir bir durum değildir. Hayvan ölümleri ve mecburi kesimler mutlaka gerekçeleri ile ele alınıp, konu hakkında çözüm üretilmesi sağlanmalıdır” dedi.

Sayıştay raporlarına yansıyanlar

Sayıştay raporlarındaki saptamalar şöyle:

-2018 yılı içerisinde ithali gerçekleştirilerek ülkeye girişine izin verilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara ait kayıtların incelenmesi sonucunda; Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde yer alan ‘ithaline izin verilen hayvanlar listesi’nde sayılmayan Sarole, Brangus, Aubrac ırkı hayvanların ülkeye girişine müsaade edildiği görülmüştür.

-2018 yılı içerisinde ülkemize Romanya’dan giriş yapan 13.420 büyükbaş hayvandan 1.637 adedinin karantinada bekleme süresi içinde ölmüş olması da bu hayvanlarla ilgili yeterli araştırmaların ülkeye girmeden önce yapılmadığı kanaatini oluşturmaktadır.

-Ülkeye giriş yapan 13.420 büyükbaş hayvandan 1.637 adedinin karantinada ölmüş olması bu hayvanlarla ilgili ihracatçı ülkede yeterli tetkikler yapılmadığı kanaatini oluşturmaktadır.

-Hayvan hastalıkları hem insan hem hayvan sağlığını tehdit ettiği gibi, hastalıklarla mücadele edilmesi ekonomiye de ağır bir yük getirmektedir. Hastalıklarla mücadele için yapılan giderler bir yana, 2018 yılında sığır tüberkülozu, sığır brusellozu, koyun ve keçi brusellozu, vb hastalıklar nedeniyle kamu kaynaklarından 115.538.299,59 TL hayvan sahiplerine tazminat olarak ödenmiştir.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER