A3 Haber

İranlılar, geçen yıl Türkiye’de 970 şirket açtı, konut alımı yedi kat arttı

İranlılar, geçen yıl Türkiye’de 970 şirket açtı, konut alımı yedi kat arttı

İranlılar, geçen yıl Türkiye’de 970 şirket açtı, konut alımı yedi kat arttı
Şubat 03
12:09 2020

Türkiye’ye gelen turist sayısında iki milyonu aşıp, konut alımında iki yılda yedi kat artışla ikinci sırada yer alan İranlılar, geçen yıl Türkiye’de 970 şirket açarak, yabancı ortak sermayeli kurulan şirket sayısında da zirveye yerleşti.

Yaşar Üniveristesi Ekonomi Bölümü öğretim üyesi Dr. Serpil Kahraman, turizmden ticarete, konut alımından şirket kurmaya kadar İranlıların Türkiye’ye olan ilgisinin her yıl artarak, devam ettiğini belirtti. İranlıların ev almak, iş kurup, ticaret yapmak için Türkiye’yi ve özellikle İstanbul’u tercih ettiğini, turizm ve tatil için ise Van gibi komşu illerin yanı sıra Antalya’ya ilgi gösterdiklerini bildiren Kahraman, “Yabancıların Türkiye’ye yönelik yatırımlarının önemli bir kısmı gayrimenkul yatırımı olarak yapılırken şirket kurarak yapılan sermaye yatırımında da son dönemde gözle görülür bir artış var. Her iki alanda da İranlılar ilk sıralarda yer alıyor” diye konuştu.

İranlıların konut alımında iki  yılda 7 kat artış

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, yabancılara satılan konut sayısının 2018 yılında 40 bin 44 olduğunu belirten Kahraman, “2019 yılında ise bu sayı yaklaşık yüzde 14,8’lik artışla 45 bin 967 olarak gerçekleşti. Ülke uyruklarına göre konut satışlarına baktığımızda Irak 7 bin 596 konutla başı çekerken Irak’ı 5 bin 423 konutla İran vatandaşları izliyor” dedi.

Yabancı ortaklı şirket kurulumunda ilk sıradalar

İranlıların Türkiye’ye olan ilgisinin, yabancı ortak sermayeli kurulan şirketlerde de sürdüğünü belirten Kahraman, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği 2019 yılı verilerine göre, yabancı ortak sermayeli kurulan şirket sayısında 970 şirket ile İran ilk  sırada yer alıyor. 2016 yılında Türkiye’de toplam 298 şirket kuran İranlılar, bu rakamı 2017’de 357’ye, 2018’de ise bin 19’a çıkardı. 2019’da ise bir önceki yıla göre yaşanan azalışa karşın 970 şirket ile ilk sırada yer aldıklarını görüyoruz. İran sermayeli şirketlerin 799’unun İstanbul’da kurulduğu görülürken İzmir’de ise 14 İran ortaklı şirket kurulmuş. 2019’da ulaştıkları toplam sermaye bedeli ise yaklaşık 138 milyon TL” diye konuştu.

Turist sayısında iki milyonu aşarak ilk 5’teler

Kahraman, İranlıların Türkiye’ye gelen toplam turist sayısına bakıldığında, ilk 5 ülke arasında yer aldıklarını belirtti. Kahraman, “Geçtiğimiz yıl ülkemizi ziyaret eden İranlı sayısı bir önceki yıla göre yüzde 5 artarak 2 milyon 102 bin 890 kişiye ulaştı. Türkiye’ye gelen toplam yabancı turist oranında, İranlıların payı yüzde 5’e yaklaşmış durumda. Özellikle İstanbul, Van ve Antalya İranlılar için popüler” dedi.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER